36 проекта по ОПРР са спрени заради извънредното положение

Снимка: МРРБ

Парите се пренасочват за респираторни апарати, дезинфектанти и защитни средства

От 617 договора, които се изпълняват с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 50 са спрени, 36 от тях са заради извънредното положение в страната.

Това съобщи в предаването „Седмицата“ на Дарик радио заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова. 

Временното спиране е по обективни причини - невъзможност на фирмите –изпълнители да внесат материали от чужбина или да осигурят стриктни мерки за защита на работниците. Договорите са от всички сфери, към които е насочена програмата.

„Става дума за  пренебрежително малък брой договори на фона на общото изпълнение“, коментира Николова.

“Ако в началото бяхме взели решение административно да спрем проектите заради извънредното положение, щяхме да получим много негативни ефекти  от  липса на работа за строителния сектор и всички съпътстващи дейности. Затова направихме разумна крачка и дадохме възможност да се спрат само договорите, които не могат да се изпълнят по обективни причини. Програмата не бива да спира, защото това крие риск  и от неизпълнение в края на програмния период“, посочи още заместник-министърът.

В предаването заместник-регионалният министър информира още, че от осигурените по ОПРР 40 млн.лв. за Министерството на здравеопазването авансово вече са преведени 14 млн.лв. С тях  ще се купят 317 респираторни апарати за държавните болници с инфекциозни отделения.

Над 8 млн. лева ще отидат  за  защитни облекла, маски, очила, ръкавици и за осигуряване на 20 000 литра дезинфектанти. Ще бъдат закупени и над 70 000 PSR теста и 18 000 бързи теста, посочи зам. министър Николова.

„Екипите на МРРБ и МЗ направиха всички необходими действия за осигуряване на специалната мярка само за 3 седмици, при положение, че обикновено тези процедури отнемат между 5 и 6 месеца“, коментира още заместник-министърът.

Николова допълни, че в рамките наОПРР са отделени и над 164 млн.лв. за реформа на Спешната помощ. С тях ще се ремонтират и преоборудват със съвременна техника всички спешни центрове в страната, както и 34 спешни отделения в държавните областни болници, включително ще се изградят и нови лаборатории до 2023 г.

Предвидена е и доставка на 400 нови линейки, от които 182 вече са в центровете.  20  млн.лв., са осигурени за  хеликоптери за спешната помощ, допълни Николова.

Заместник-министърът отбеляза, че въпреки извънредното положение в страната Управляващият орган на ОПРР работи активно. Вече е отворен 100% от ресурса на програмата, който е над 3 млрд. лв. Към днешна дата е договорен 90% от него или около 2,8 млрд.лв. Над 200 договора със стотици проекти вече са напълно завършени.

„За кратко време преструктурирахме администрацията и тя вече работи изцяло електронно, а така работим три пъти по-бързо, защото приемаме по интернет всички документи по подаване и отчитане на проектите и спестяваме хартията. Всички публични събития са онлайн,  нямаме никакво забавяне“, коментира Николова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK