Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 от ЕС пристига в България

Снимка: Представителство на Европейската комисия в България

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота

На 3 август (вторник) в Пловдив ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще участва в церемония в УМБАЛ „Свети Георги“ по приемането на първия специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, доставен по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз. Освен ръководството на болницата на събитието ще присъстват представители на Министерството на здравеопазването, Посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор.

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK