350 благоевградчани се изследваха безплатно за диабет

снимки: Пресцентър ГЕРБ

350 благоевградчани се изследваха днес безплатно за диабет. Кампанията в днешния Световен ден за борба срещу диабета се проведе под егидата на МГЕРБ-Благоевград съвместно с Регионалната здравна инспекция. По време на изследванията се установи, че при 10  граждани има завишени показатели на кръвната захар.  

„Превенцията и ранното диагностициране са едни от най-надеждните начини за борба срещу коварната болест”, сподели Вероника Николова от МГЕРБ, която бе инициатор за провеждане на изследването. Тя уточни, че идеята се е зародила след като попаднала на шокираща статистика за броя на болните от диабет в световен мащаб.

Данните сочат, че през 2011 година коварната болест е причина за над 4,5 милиона летални случаи. Над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Очаква се през 2030 година заболелите от диабет в света да достигнат 552 милиона души.

У нас болните са близо 1 милион. От тях на лечение са над 500 000 души, около 350 000 са засегнатите от диабет, които дори и не подозират за това.

„След като прочетох данните, създадох във Фейсбук първата група за хората болни от диабет. Пръв се отзова д-р Адриан Стоев, който ми помогна да се свържа с фирми, предлагащи мобилна апаратура за изследване. Така стана възможно днес да се проведе кампанията на младежите от ГЕРБ”, разказа Вероника.

По време на изследването лекари консултираха гражданите как с лесни стъпки да намалят значително риска от заболяване. 
 

снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

болен19:31 - 14.11.2012
Най-коварната болест!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK