Възстановяват военни паметници в Петричко

Снимка: Община Петрич

Средствата за възстановяване и ремонт се отпускат целево от Министерство на отбраната.

В община Петрич такива се осигуриха за ремонтиране на Военен паметник чешма на 7-ма Рилска дивизия в село Кромидово.

За целта Министерство на отбраната отпусна 3 хил. лв., а от бюджета на Община Петрич допълнително 2 хил. лв. За още един военен паметник в Петричко се осигуряват средства от Министерство на отбраната.

Това е паметникът на 11-та Македонска пехотна дивизия над село Габрене, за чието възстановяване ще бъдат насочени 6 хил. лв. от Министерството. Дивизията участва в боевете по време на Дойранската епопея през 1918 г., където водеща е фигурата на ген. Владимир Вазов. Паметникът е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година. Изготвена е и необходимата документация за възстановяване и изграждане на мемориал „Българско военно гробище - 1944” в района на Гробищен парк-Петрич.

Процедурата е съгласувана с Министерство на отбраната. Проектът предвижда оформяне на паметно място в района на Гробищен парк-Петрич. 10 хил. лв. са отпуснати за целта от Министерство на отбраната, 10 хил. лв. ще заложи Община Петрич в бюджет 2019 г.

Припомняме, че преди две години Общината се зае и с поддържането на района около Военен паметник „Дрангова чешма”. Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16 април 1916 г. Община Петрич облагороди прилежащото пространство и при бюст-паметника на полк. Борис Дрангов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK