Прокуратурата иска постоянен арест за пиян водач, ранил мотоциклетист при ПТП

Снимка: Infomreja.bg, архив

Инцидентът е станал на 5 март в столицата

Днес, 07.03.2021 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия К. Д. Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на средна телесна повреда, вследствие на пътнотранспортно произшествие в пияно състояние - престъпление по чл. 343, ал. 3, б. А, вр. ал. 1, б. Б, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 05.03.2021 г. около 16,20 ч. обвиняемият  К. Д. управлявал лек автомобил в гр. София. В района на кръстовище при извършване на маневра "завой наляво" нарушил правилата за движение по пътищата, предвидени в ЗДвП, като не пропуснал насрещнодвижещия се в права посока по път с предимство мотоциклетист - С. Р., реализирал ПТП и причинил на С. Р. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дланна кост на ръката, довело до трайно затруднение на движенията за срок повече от 30 дни, като деянието е извършено в пияно състояние.

К. Д. управлявал лекия автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 2,21 промила, което е установено по надлежния ред с техническо средство "Алкотест дрегер".

В хода на разследването са установени данни, че водачът на лекия автомобил е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба именно за управление на МПС след употреба на алкохол.

Престъплението, за което К. Д. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на К. Д. за срок до 72 часа. Предстои днес в Софийски районен съд да бъде разгледано внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK