33-годишна в реанимация, яла Лудо биле

снимка: infomreja.bg, архив

33-годишна жена от село над Якоруда е приета тази нощ в реанимацията на МБАЛ-Благоевград след отравяне с Лудо биле, предаде БГНЕС. 33-годишната Хава Абдьова от с. Бунцево събирала билки край селото, по неизяснени причини вчера след обяд е консумирала плод от силно отровното растение Беладона, по-популярно сред населението като Лудо биле. Инцидентът е станал, докато съпругът на Хава пасял крави, а тя брала билки.

Прибирайки се вкъщи, жената се почувствала зле, започнала да говори несвързано, транспортирана е до болницата в Разлог, а след това до Благоевград. Там майката на две деца изпаднала в делириум, буйствала, настанена е в реанимация към 4 часа тази нощ в тежко общо състояние.

Атропа беладона е смъртоносно отровно растение, най-вече заради съдържанието в нея на алкалоида Атропин, от който се произвежда едноименното съдоразширяващо лекарство. Най-отровни са корените на лудото биле, а най-малко - плодовете, които са черни на цвят и с диаметър до 1 см. Лудото биле по българомохамеданските села се нарича още "Тайната отрова на ходжите".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK