104 г. от смъртта на Христо Чернопеев

Красимир Каракачанов: Дълбок поклон пред паметта на Христо Чернопеев, който остава в историята като борец за свобода!

Възпоменание по случай 104 години от смъртта на Христо Чернопеев

Уважаеми българи,

Легендарният български революционер Черньо Пеев - капитан от българската армия, наречен по-късно Христо Чернопеев, е роден в с. Дерманци, област Ловешка. Роден от българска майка юнашка, безумно храбър мъж, с яки мишци и силно развито чувство за справедливост, той се отдава на борбата за  освобождението на Македония, като доброволец.

Загива за нейната свобода на 6 ноември 1915 г. в бой с френските части при с. Криволак. Преминал през Вардар и Струмица, през Радовиш и Скопско, той е един от най-големите и ярки ръководители на ВМРО.

Под ръководството на Пере Тошев, Христо Матов и д-р Христо Татарчев отначало той обучава бъдещи войни за участие в борбата за свобода срещу турския башибозук, взема и участие в Първата световна война. През 1910 г. Христо Чернопеев освобождава Банско, Разлог, Кавала Мехомия и много др. селища.

Той се бие заедно с Вапцаров, Яворов , Л. Колчагов и др. революционери и е награден с орден за храброст. Революционната му дейност е наситена с много добродетели и преминала през пламъка на живота и революцията във войните със сърби, турци  и гърци.

Нека почетем неговата славна памет и 104 г. от неговата геройска смърт. Той е погребан в църквата в гр. Щип, но през 1945 г. неговият гроб е заличен заедно с останалите загинали през това размирно време.

За да се знае неговата дейност и да не се забравя подвига му оживява всяка година в родното му с. Дерманци възстановка чрез интересни картини, където присъстват хора от различни крайща.

Дълбок поклон пред паметта на Христо Чернопеев, който остава в историята като борец за свобода!

 

Красимир Каракачанов

Лидер на ПП ВМРО-БНД

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK