Кемеровска област в 3-дневен траур заради трагедията в мола

Източник: Twitter

64 са потвърдените до момента жертви на пожара в търговско-развлекателния център "Зимна вишна" в руския град Кемерово в неделя. Голям брой тела остават под руините на сградата. За идентифицирането им ще е необходима ДНК-експертиза. До този момент са разпознати телата на 23 от загиналите в пожара.

От днес в региона на Кемерово е обявен тридневен траур. В Кемерово пристигна руският президент Владимир Путин. Той ще посети мястото на трагедията и ще изслуша доклади на местните власти и службите за извънредни ситуации.

40 души са потърсили медицинска помощ като повечето са прегледани и освободени за домашно лечение. 11 остават в болница, а 11-годишно момче е в критично състояние. Родителите му и по-малкото дете в семейството са загинали.

В търговския център "Зимна вишна" е имало сауна, няколко киносалона, ресторанти, зала за боулинг. Центърът е бил много посещаван в неделя.

Смята се, че в пожара са загинали и около 200 животни от зоокъта, помещаващ се в мола. Сред тях имало костенурки, кози, зайци, прасета и разнородни гризачи.

По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж на търговския център, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии като приоритетната е неизправен електрически кабел, предаде агенция "Интерфакс", позовавайки се на източник от службите за технически надзор.

Руският следствен комитет, каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.

Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.

Вече са арестувани петима души, включително ръководителят на компанията, която управлява търговския център и охранител, който изключил противопожарната сигнализация. Освен това аварийните изходи били затворени, което затруднило евакуацията на хората, твърдят още разследващите.

Води се съдебно производство по три члена от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост.

Семействата на загиналите в пожара ще получат от руското правителство по 1 милион рубли, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев, който нарече случилото се "ужасна трагедия", предаде ТАСС.

Жители на Кемерово носят цветя на мястото на трагедията, дават кръв за пострадалите и подпомагат близките на загиналите и ранените.

Всяка година много хора загиват в пожари в Русия. През август 2016 г. най-малко 16 работници имигранти от Централна Азия загинаха в пожар в печатарски склад северно от Москва. През декември 2015 г. 23 пациенти на психиатрична клиника в Югозападната част на Русия загинаха в пожар. През 2013 г. два пожара в психиатрични болници причиниха смъртта съответно на 37 и на 38 души.

Пожарът в търговския център в Кемерово е един от най-смъртоносните в Русия след разпадането на СССР, отбелязва Ройтерс. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK