320 млн. лв са дълговете на държавните болници

снимка: infomreja.bg, архив

Има болници, които практически са пред фалит. Типичен пример е болницата в Стара Загора, за която от миналата година е било ясно, че само просрочените задължения са повече, отколкото е балансовата стойност на лечебното заведение, каза д-р Таня Андреева в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Тя допълни, че това са проблеми, натрупвани с години, но през последните четири здравеопазването се е  движело на собствен ход. Когато една система не се управлява, в нея настъпва хаос, подчерта министърът на здравеопазването.

По думите й дълговете на държавните болници са 320 млн. лв., като само просрочените са близо 90 млн. лв. В това число влизат ведомствените болници -  Военна болница, МВР болница, Транспортна болница. Около половин милиард лева са общите задължения, натрупани от болниците през последните четири години, допълни министър Андреева.

В момента се разработват мерки за укрепване на състоянието на лечебните заведения като се ползва и помощ от Световната здравна организация. Работи се за стабилизиране на финансовото им състояние, а ролята на държавата ще бъде да се погрижи за тези болници, които са структуроопределящи и през които преминават повече от 80% от пациентите.  Това са университетските, областните и общинските болници. Ще се изработят и правила и критерии съвместно с представители на НЗОК за сключване на договори с касата.

По отношение на дебата относно втория стълб в здравното осигуряване д-р Андреева каза, че в момента се обмисля под каква формата да стане това, така че хората да бъдат по-малко натоварени. Според нея, ако през 2007 г. 1,5 млрд.лв. не са били пренасочени към държавния бюджет, системата е нямало да изпитва тежка нужда от финансиране сега.

Държавата ще положи необходимите грижи, от които онкоболните се нуждаят, ангажира се министър Андреева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK