32 нарушения са констатирани от началото на годината на Седемте рилски езера

Снимка: Личен архив

Системен нарушител е със съставени наказателни постановления за общо над 310 000 лв.

От началото на годината са констатирани 32 нарушения в района на Седемте рилски езера /15 бр. нарушения за движение на моторни шейни през забранен участък, 6 броя за МПС и 1 брой за навлизане в ез."Бъбрека"/. За установените 6 броя нарушения, свързани с движението и престоя на МПС на територията на Национален парк „Рила“, по две от тях са изпратени сигнали до Районна прокуратура – Дупница.

Тази година са установени 6 нарушения, свързани с движението и престоя на МПС на територията на парка. Това коментира пред ИНФОМРЕЖА, Маргарит Делин, директор на дирекция „Контрол и охрана“ в Дирекция „Национален парк Рила.

По негови думи, общо съставените констативни протоколи за установени административни нарушения за целия национален парк от началото на годината са 61 и са свързани с извършването на нерегламентирани дейности като движение и престой на МПС и моторни шейни в забранен участък, за навлизане в езеро, както и за риболов, който също е незаконен. С издаването на актове и в последствие на наказателни постановления глобите са от 100 до 5000 лв.

Що се отнася до заснетите джипове на 22 и 23 август в района на Рилските езера, Делин заяви, че са уведомени съответните компетентни институции за нерегламентираните дейности. Предоставени са списъци с регистрационните номера на МПС, установени в района на 17-ти стълб на 22-23.08.2020 г.

„За такъв вид нарушение глобата варира от 100 до 5000 лв. Имаме случаи на системно нарушаване, като наказателните постановления са за 5000 лв. На нарушителя са съставени наказателни постановления за общо над 310 000 лв.“, коментира Делин.

Той заяви още, че сериозен проблем за екосистемата в циркуса на Седемте Рилски езера не е големият туристопоток, а фактът че посетителите направо по склона. Не използват маркираната туристическа пътека, която е по-къса, но по-стръмна, и така унищожават тревната покривка безвъзвратно.

„Когато някой турист иска да побърза и заобиколи хората пред него, той минава встрани от пътеката – така пътеката се разширява прекомерно. Появяват се и множество алтернативни на туристическата пътеки. Призоваваме посетителите за по-отговорно поведение в планината, за да няма такива алтернативни пътеки и да няма предпоставки скатовете да бъдат засегнати от туристопотока“, обявиха още от НП „Рила“.

 

Снимка: НП "Рила"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK