Манолова алармира за подготвяна инсталация за опасни отпадъци в Перник

Снимка: Изправи се. БГ

Поискаха пълна проверка на площадката, където ще се съхраняват отпадъците

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, Мая Манолова поиска проверка на инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци в Перник, близо до пернишките квартали Църква и Изток. Инвестиционното намерение е за третиране на отпадъчни вещества като опаковки на опасни отпадъци, масла, рециклиране на разтворители, третиране на киселини, основи, биологични и небиологични вещества, включително живак, както и съхранение на общо 138 вида опасни вещества.

Манолова и екипът й искат пълна проверка на площадката, където ще се съхраняват отпадъците, както и да бъде изработена цялостна оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Искането е изпратено до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околната среда и водите Атанас Каймакчиев, до кмета на Перник Станислав Владимиров и до директора на РИОСВ – Перник, Анелия Дренска.

Манолова и екипът й аргументират искането си с това, че инвеститорът не предоставя достатъчно гаранции за сигурност и безопасност за гражданите и околната среда.

Другият аргумент е, че в телевизионно интервю от 21 февруари 2020 г. Недялко Иванов, представител на инвеститора, заявява, че при дейността няма да има отпадни води. От „Изправи се.БГ“ обаче смятат, че това е заблуждаващо твърдение предвид характера на процесите на третиране, обезвреждане и рециклиране на упоменатите опасни вещества.

„Укриването на информация за отпадните води буди съмнения за нерегламентираното им изхвърляне и не спомага за повишаване на доверието към безопасността на работа на инсталацията.

Притесненията се засилват допълнително от близостта на река Струма и на два жилищни квартала на град Перник: кв. Църква, намиращ се на 250 метра от инсталацията и кв. Изток на 280 метра от инсталацията“, пишат в становището си от Гражданската платформа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK