315 000 души в цялата страна на воден режим

Снимка: Infomreja.bg

Необходима е цялостна подмяна на ВиК мрежата на Перник

315 000 души в цялата страна са на воден режим. Това стана ясно от доклада на двама министри пред депутатите за водния режим.

ВиК Перник е трябвало да действа превантивно за водния режим на Перник, обяви екоминистърът Нено Димов по време на изслушването в парламента.

Язовир "Студена" е единственият водоизточник за града. С близо 2,8 милиона кубически метра вода ще се спести на Перник и Радомир при осъществяване на инвестиционните проекти на ВиК Перник.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков докладва, че ВиК предоставя ежедневни, десетдневни и месечни справки за водните количества в язовир "Студена". Дружеството е изпълнил тези си задължения. Язовирът разчита основно на снеготопенето, обясни той. Той е с обем 25 милиона кубически метра. При 20 милиона кубически метра той прелива, стана ясно още от думите му.

МРРБ е извършило проверка след сигналите. Оказва се,че ВиК Перник е извършило почти всичко необходимо. Оказва се, че воден режим е трябвало да се въведе по места. Явно заради предизборната кампания кметовете отложили въвеждането му, по предположението на Нанков. 

Кметът на Перник трябва да прецени кой е най-добрият воден режим за града. Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник, стана ясно още от доклада на Николай Нанков.

Ремонтът на язовирната стена няма общо с водния режим. Иначе се търсят варианти. Единият е язовир "Долна Диканя". Засега обаче пробите показват, че водата е негодна за пиене.

Авариите тази година във водния сектор на Перник са се увеличили двойно спрямо 2018. Над 2700 аварии има тази година, по думите на Нанков. 315 000 души в цялата страна са на воден режим. Все по-често се сблъскваме с предизвикателствата на природата, изтъкна той. Нужна е цялостна подмяна на ВиК мрежата на Перник.

Според заместник-министърът на регионалното развитие няма как да се справим с частични палиативни мерки. Без мерки страната ще бъде изправена пред трудността да осигури питейна вода в бъдеще, според него. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK