Търсят алтернативни източници за водоснабдяване на Перник

Снимка: БГНЕС

Аврамова призова кмета на Перник да подпише възможно най-бързо заповедта за водния режим

Проучваме алтернативни източници за водоснабдяване на Перник. Това каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството, Петя Аврамова. Тя съобщи, че се предприемат всички възможни комплексни мерки, за да се реши въпросът със захранването на града с вода.

Търсим варианти за използване на други водохващания, които не са на територията на ВиК – Перник. Към момента няма техническа възможност от друг язовир да се осигури вода за яз. „Студена“, каза министърът. Има водни каптажи, стопанисвани от ВиК - Перник, които вече се включват като резервни източници за водоподаване.

Аврамова призова кмета на Перник да подпише възможно най-бързо заповедта за водния режим, защото всеки ден е важен. ВиК - Перник предлага щадящ режим за язовира и водопреносната мрежа, който е и удобен за населението.

Разчетът е водата да стигне до април, когато е следващото снеготопене. „За съжаление язовирът, който снабдява Перник, е проектиран и изпълнен като едногодишен, т.е. основният му приток е от снеготопене“, посочи още Петя Аврамова и напомни, че през годината е имало малко валежи, което е създало проблема със снабдяването с питейна вода в града.

Има идея да се създаде възможност за взимане на вода от язовир „Долна Диканя“, добави Петя Аврамова. Вече са взети проби от водата там и ако те покажат, че е годна за пиене, ще се пристъпи към технически мерки.  За целта ще трябва да бъде направен проект и да се изпълнят строителни дейности, за свързване на язовир „Долна Диканя“, помпена станция и водопровод.

„Комплексни са действията, предприети от МРРБ. В дългосрочен план проучваме и възможността да направим разделно водоснабдяване за промишлеността и за питейно-битови нужди на града“, подчерта още регионалният министър.

На въпрос дали ще се потърси отговорност от директора на ВиК Перник, Петя Аврамова каза, че е по-важно всички да се съсредоточат върху справяне с кризата. Министърът напомни, че с нейна заповед е сформирана работна група в МРРБ, която да установи всички факти и данни, свързани с експлоатацията на яз. „Студена“ от 1 януари т.г. Работната група ще е готова с доклада си през следващата седмица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK