Над 1 млрд. лева са необходими за укрепване на всички свлачища в страната

Снимка: МРРБ, архив

„Обмисляме създаването на Фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия. Това е едно от решенията за справяне с недостига на средства на държавата за такива цели.“ Това каза пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след като откри форум на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема "Данните като основа на цифровото общество".

Министърът обясни, че подобни практики има в редица европейски държави, а механизмите за генериране на средства във фонда могат да бъдат различни. За частни имоти това може да е чрез минимална вноска от данък „Сгради“ или чрез застрахователните полици, а за публични – и чрез бюджетни средства.  В момента в страната има над 2 хиляди свлачища, само миналата година са регистрирани 40 на брой, а през изминалата седмица нововъзникналите по републиканската пътна мрежа са 17. 

„За справяне с всички свлачища в страната е необходим огромен ресурс, който нито държавата, нито МРРБ може да осигурят“, каза министър Нанков. Той подчерта, че държавата трябва да създаде механизъм и дългосрочна политика за превенция и реакция за справяне с бедствени ситуации, а не да се действа частично.

За да се подобри работата на геозащитните дружества, в момента се извършва тяхното преструктуриране и се създава едно гееозащитно дружество с клонове в страната, стана ясно от думите на министъра. Николай Нанков обясни, че се работи за максимално бързото вземане на решение за започване на аварийни дейности на срутището на пътя Смолян – Мадан и осигуряването на алтернативен маршрут в региона, по който хората няма да заобикалят 27-28 километра, а само около километър.

Подобряването на обслужването на гражданите и бизнеса е сред основните задачи, които МРРБ и Агенцията по геодезия, картография и кадастър си поставят, каза още министър Нанков. На форума регионалният министър съобщи, че в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната се очаква да бъде покрита с кадастрална карта. Сега този процент е 36.

По данни на НСИ за миналата година над 67 на сто от българите имат достъп до интернет, но едва 10 на сто от потребителите на услугите на агенцията ги заявяват по електронен път. Николай Нанков напомни, че заявени по електронен път, услугите са с 30 на сто по-евтини.

След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към агенцията, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск. 

Предизвикателство пред агенцията е и политиката по усвояването на методическите указания на геореферираните и геопространствените данни по евродирективата Inspire, отбеляза в заключение министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK