3023 лв. са нужни за нормален живот на 4-членно семейство в София, а в другите градове стигат и 2325 лв.

Снимка: Novini.bg

2325 лв. са нужни за издръжка на 4-членно домакинство, състоящо се от двама родители и две деца, изчисляват от КНСБ. Това съобщи сайта novini.bg.

Осреднените стойности на издръжка на живота за едно лице от 4-ри членно домакинство е в размер на 581,31 лв. С тези средства може да се покрият разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева).

За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25 на сто от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ.

Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023, 64 лв., средно на човек от този тип домакинство са необходими 755.91 лева, което надхвърля средните за страната стойности с 30 процента.

За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn
loading...