Осъдиха данъчен инспектор, поискал подкуп

Снимка: Infomreja.bg

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен мъжът бе признат за виновен

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе признат за виновен данъчният инспектор Желязко Д. Той е признат за виновен в това, че на 24.08.2016 г. в град Сливен, в качеството си на длъжностно лице – инспектор в ТД на НАП – Бургас, ИРМ – Сливен, е поискал и приел подкуп – сумата от 300 лева, който му е бил даден от управител на търговско дружество, за да не състави Желязко Д. акт за установяване на административно нарушение, изразяващо се в неиздаване на касова бележка при извършена покупка. Подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение на инспектора, който няколкократно заявил на управителя на търговското дружество, че ще бъде санкциониран с имуществена санкция в размер на 3000 лева, без да е имало нарушение за неиздаден касов бон, което да бъде основание за издаване на акт. Престъплението, извършено от Желязко Д., се квалифицира по чл.302, т.2, вр. чл.301, ал.1, вр. чл.54 от НК.

По време на разследването е установено, че Желязко Д. е извършил проверка в търговски обект. Данъчният инспектор е направил контролна покупка, за която му е издаден касов бон. След това инспекторът се представил на продавача и съобщил, че на обекта ще бъде извършена данъчна проверка. При нея не били установени нарушения, но Желязко Д. съобщил на продавача, че управителят на търговското дружество трябва да се яви в НАП на определена дата и в определен час, за да представи договор за наем на обекта и справка за основни доставчици. Посочил и мобилен телефон за връзка с него.

Срещата между данъчния инспектор и управителя се е състояла на 19.08.2016 г. Желязко Д. съобщил, че проверката е извършена, тъй като е получено оплакване за неиздаване на касови бележки в търговския обект. Поради тази причина съществувало основание за съставяне на акт за административно нарушение, а глобата за това ще бъде в размер на 3000 лева (максимален размер), тъй като близо месец по-рано имало съставен акт за същото нарушение в търговския обект. Желязко Д. представил и касов бон. На него били изписани данните на търговското дружество, но той бил различен от този, който се издава в търговския обект. Управителят възразил, тъй като очевидно ставало дума за подправен касов бон. Той казал, че не е направил нарушение и не следва да бъде санкциониран повторно. Предложил на инспектора да отидат отново до търговския обект и да сравнят боновете там. Инспекторът приел. Направили го и отново се видяла разлика. Управителят попитал дали ще му бъде издаден акт, а Желязко Д. му отговорил, че това нямало как да не се случи, тъй като така искали началниците му. Управителят попитал дали има начин да не му бъде съставен акт. Желязко Д. отговорил, че има начин, но трябвало да пише повече. Управителят попитал дали става въпрос за пари, а Желязко Д. казал., че „ще се разберат“. След това управителят уведомил служителите на ОД на МВР, че е станал обект на изнудване.

Следващата среща между данъчният инспектор и управителят на търговското дружество се състояла на 24.08.2016 г. Управителят носил предварително описани от полицейските служители, банкноти. Последвал разговор, по време на който двамата се разбрали за сумата на подкупа. Инспекторът казал на управителя да пусне парите в кошчето за боклук, тъй като не искал да ги пипа. След това хвърлил лист хартия върху тях и така ги взел. Малко след това в стаята влезли полицейски служители, които задържали инспектора.

Спрямо Желязко Д. е наложено условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което изтърпяване се отлага за изпитателен срок от три години. Желязко Д. е лишен от право да заема длъжност в системата на НАП за срок от три години.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, тъй като е потвърдена от ВКС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK