300 студенти от АУБ протестираха срещу такса „Храна”

снимки:infomreja.bg

Повече от 300 студенти от Американския университет в България протестираха срещу нововъведената такса „Храна” и увеличение на таксата за студентски дейности. Повече от час младежите скандираха „Не на новия хранителен план!” и „Новите политики са абсурдни!” пред административната сграда на университета. Някои от протестиращите не се уплашиха от силния снеговалеж и излязоха голи до кръста.

Основните причини за протеста са две – въвеждане на такса „Храна” и увеличаване на сумата, предвидена за студентски дейности. До момента студентите плащаха 250 долара, предвидени за издръжка на клубовете в университета, спонсориране на дейности и други.

"От следващата година младежите ще плащат допълнително и за храна. „Таксата е в размер на 350 долара за семестър, а АУБ ще добави 10% върху тази сума, така че студентите реално ще разполагат с 385 долара в сметките си. В ултрамодерния нов Студентски център ще бъдат обособени различни кътове за хранене, ще се предлага разнообразна храна”, обясни президентът на университета д-р Дейвид Хюуайлър.

„С въвеждането на тази такса ние не целим да правим печалба, а само да покрием основните си разходи – отдел „Хранене” работи в полза на студентите ни”, допълни още президентът.

В обръщение към медиите, Хюулайлър опроверга слуховете, че стипендиантите от АУБ ще работят безвъзмездно в административните офиси на учебното заведение.

Преговорите с ректорското ръководство ще започнат още тази вечер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK