Над 20 000 пяха в събота вечер на събора във Ваклиново заедно с Райна и Камелия, мощна заря озари Сатовчанско в полунощ

Снимки: Личен архив

С много емоции бе белязан първият ден на събора край сатовчанското село Ваклиново. Малко преди полунощ сцената бе обсадена от повече от 20 000    съборяни, които бяха приветствани от кмета на общината Арбен Мименов. 

Мощната заря празнично озари просторните ливади край Ваклиново в полунощ, където се провежда двудневният събор, посветен на тютюнопроизводителите от региона. Зарята в полунощ на събора край Ваклиново отприщи и нощните забавления под звездите, които бяха придружени с много танци и наздравици.

Въпреки поройния дъжд, който се изсипа и буквално наводни ливадите, над 20 000 фенове пяха и играха с обичаните си фолк изпълнители Камелия и Райна. Кръшни хора се извиваха през целия съботен ден край сцената на събора, която и за миг не остана празна.

Настроението на съборяните достойно поддържаха самодейците от НЧ "Първи май - 1956” - Ваклиново, женската певческа и танцова група на НЧ "Просвета -1938” - Кочан, фолклорната група от смолянското село Ягодина, женската певческа и танцова група при НЧ "Св. св. Кирил и Методий” - Сатовча, женската група при читалището в село Плетена.

Включиха се още самодейците от читалището в Борино, оркестър "Импулси" от Гоце Делчев, групата за автентичен родопски фолклор "Извор от Родопа" при НЧ "Пробуждане 1902" - село Горско ново село, община Златарица, и прекрасните изпълнения на оркестъра за народна музика на Панчо Илиев със солист Емилия Широва от с. Слащен. 

Многото емоции на ваклиновския събор продължиха и в неделя въпреки лошото време и дъжда. Съборът за поредна година се провежда под патронажа на кмета на община Сатовча Арбен Мименов, който на откриването събра на обща трапеза депутати, кметове и общински съветници от общината и целия регион. 

За първи пт на сцената на големия събор на ваклиновските ливади със свой концерт се представиха и известните изпълнители на руски народни песни и любовни романси Илья Баланчук и Екатерина Лимарова. 

В неделя сцената и настроението на съборяните, които продължиха да разпускат край сатовчанското село Ваклиново, бяха в ръцете на самодейците при НЧ „Искра – 1953” - Годешево, на самодейците от НЧ „Пробуда – 1928” - с. Слащен, на самодейците при НЧ „Граничар-1952” - с. Туховища и на групата  самодейци от читалището във Вълкосел.

Концертите на прекрасните сестри Мария и Магдалена Филатови, на поп фолк изпълнителката Магда, на талантливия Христо Косашки, на певиците Невена и Калина и на фолклорната група от град Сърница.

Спортата част на събора включваше състезания по канадска борба и народни борби. Както всяка година, така и тази в района, където се провежда мащабният събор, бе осигурен перфектен ред, с дежурни екипи на пожарна безопасност, МВР, общинска охрана и медицински център, на който и през двата дни на разположение бяха линейка и медицински екипи.

 

КОМЕНТАРИ

събор18:35 - 17.07.2017
20 000 на тазгодишния събор? Някой май пак се е надценил в коментарите! Поредната поръчкова статия!
Ssyufjfueysifuju12:51 - 17.07.2017
на див помак цирк му дай...
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK