3 огнища на "син език" в Пиринско, има съмнения за още 75, умрели са 81 овце

Директорът на ОДБХ - Благоевград д-р Михаил Бащавелов и областният управител Димитър Димитров, снимки: infomreja.bg

Три огнища на болестта „син език“ са обявени в Пиринско със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Заболяването е доказано в населените места Сатовча, Катунци и Симитли след взетите кръвни проби в столична лаборатория, стана ясно на свиканата днес от областния управител на Благоевград Димитър Димитров епизоотична комисия.

В районите на Сатовча и санданското село Катунци са заболели овце, а в Симитли - говеда.

78 огнища в региона са със съмнения за "син език", при 10 от тях има клинична картина, но все още няма лабораторни доказателства, поясни шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов. 

От болестта са засегнати 83 животновъдни обекта. Вече са регистрирани 81 смъртни случая. 

Изпратени са за изследване допълнително кръвни проби от още 30 населени места, предимно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Гърмен, Петрич, Сандански и Кресна, за които се очакват резултатите. 

В областта "синият език" е плъзнал първо по овцете в Сатовчанско, преди около три седмици. Там през октомври миналата година бяха унищожени над 500 овце и десетки кози, поразени от болестта шарка. 

"Досега сме изпратили около 400 кръвни проби. Изследването става с двойни проби - едната е за търсене на вируса, а другата е серологична за откриване на антитела", каза д-р Атанас Григоров - началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ - Благоевград.

Той допълни, че са мобилизирани екипи за извършване на дезинсекция, които след получаване на сигнал отиват на място и пръскат с препарати за унищожаване на причинителя. В труднодостъпните места препаратите са дават на стопаните и те сами третират стадата и обектите. 

"Ако излезе и една положителна проба, обявяваме цялото населено място за огнище на заболяването", подчерта д-р Григоров.

Той призова собствениците на животни да не изпадат в паника и предупреди, че дезинсекция се извършва само при съмнения за "син език".

Препаратите са напълно безплатни.

На свиканата днес със заповед на областния управител Димитър Димитров бяха взети мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Въвежда се забрана за движение на едри и дребни преживни животни в целия регион, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни. Ограничава се пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 часа.

Провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни също не се разрешава.

Заради силно пресечения терен в областта и невъзможността на екарисажните автомобили да достигат до труднодостъпните места, ще бъдат определени места за загробване на животните.

При съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, те трябва да уведомят обслужващия фермата местен ветеринар и официален ветеринарен лекар, обслужващ общината.

"Заболяването „син език“ се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от куликоиди (комари) и не е опасно за хората. Важно е да се знае, че то не се предава от животно на животно, нито пък от животно на човек", заяви д-р Бащавелов.

Той увери, че продуктите, добити от заразени животни, също не са опасни за човешка консумация.

При констатиране на заразата при животни, със слабо изразени клинични признаци, се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Директорът на ОДБХ - Благоевград д-р Михаил Бащавелов и областният управител Димитър Димитров, снимки: infomreja.bg
Директорът на ОДБХ - Благоевград д-р Михаил Бащавелов и областният управител Димитър Димитров, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK