Организират среща „Борбата срещу отровите по линията Кюстендил - Босилеград“

Снимка: Личен архив

Организират среща „Борбата срещу отровите по линията Кюстендил Босилеград“. Тя ще се проведе на 8-и февруари в Клуб на пътешественика в столицата, като специален гост на събитието е Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

Димитър Куманов е мозъкът на операцията за запазване на българската природа и реки - чисти и живи. Той е един от най-активните членове на сдружението, съорганизатор на кампаниите и всички дейности на „Балканка“. Отдаден на защитата на природата, той е и един от двигателите на борбата срещу изградените и предвидени за изграждане ВЕЦ. Автор е и на „Електронна карта на наблюдение на нарушенията на ВЕЦ-овете“.

Основните проблеми с реките в областите на Кюстендил и Босилеград са дейността на мината Караманица в Босилеградско, разрешението за проучване на мина за добив на злато в площ Злогош, която ще отрови повърхностните и подземни води в Кюстендил - Трекляно - Земен, и продължаващото изливане в река Струма на отровите от ВЕЦ - „Пчелина“ на едноименния язовир до село Лобош.
Границата на площта на мина Караманица е само на 3 км. от питейните водоизточници на Босилеград, вътре в площта попадат всички водоизточници на община Трекляно и два на Кюстендил, а много други водоизточници за Кюстендил и Земен са в непосредствена близост до мината Злогош, обявиха организаторите на срещата.

Те уточниха още, че в момента сърбите проучват две нови мини за добив на злато, пак в поречието на река Драговищица и нейните притоци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK