3-годишният Владислав седна върху житни класове на стола на Емил Илиев

снимки: Община Струмяни

Седем малки коледари и две орисници влязоха с песни в кабинета на кмета на община Струмяни Емил Илиев на 20 декември, когато народът ни почита Игнажден или началото на новата година, млада Бога или Новия ден.

„Да бъде спорна и честита Новата година за община Струмяни!” – наричаха малките орисници от ОДЗ „Патиланци” и след всяко наричане за здраве, берекет, благоденствие и успехи, удряха малките геги в земята и мощно изричаха: "Да бъде!"

По стар български обичай малките сполазници-коледари сложиха житни класове на стола на кмета - за плодоносна година -  и върху тях седна най-малкият орисник – тригодишният Владислав Николов, който се чувстваше много „удобно” и с усмивка позираше.

Бабите-орисници Цеца Игнатова и Анита Терзиева пожелаха на община Струмяни здраве и благоденствие, плодотворна година,  много успешни европейски проекти и много евро в общинската хазна. И подариха на кмета снопче от лозови пръчки, завързани здраво с червени конци.

„Нека, по примера на нашите прадеди, хората на община Струмяни сме обединени – така сме по-силни и никой не може да ни устои” – наричаше едната, а другата поръси кметския кабинет със сито, пълно с пшеница, царевица, боб и др. и наричаше "Да се роди дето рало ходи, дето ходи и не ходи!".

Кметът подари на  сполазниците-коледари игнажденски кравайчета и коледни торбички с парички и сладкиши като наричаше да са здрави и да растат щастливи!

„Радвам се, че прага на кметския кабинет, а това е символичният праг на община Струмяни, първи прекрачиха децата – усмихнати и позитивни!”- сподели Емил Илиев. "В края на една тежка за нас година изключително съм щастлив, че правителството в лицето на министър Симеон Дянков ни подпомогна финансово с допълнителна субсидия, което e знак, че можем да стъпим на една здрава основа", допълни той.

"Днес е Игнажден, нулевият ден на годината според прабългарите. И нека, с благословията на най-чистите човешки създания – нашите деца – да тръгнем към една по-добра, по-топла и благословена с добри дела година. Какъвто сполазник влезе, такъв ще е късметът на дома.  Вярвам в късмета ни и вярвам, че всичко, което правим, е в името на хората на общината и най-вече за децата на общината", заяви още кметът на община Струмяни.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK