Отбелязват 139 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

На 1-ви февруари връчват Националната награда за живопис

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Те са неподвластни на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението пред подобни личности и завещаното от тях.

Името на Владимир Димитров – Майстора неизменно поражда чувство на национална гордост. Сътвореното от художника е отражение на България и нравствените ценности на българина. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си. Тази година честваме 139 години от рождението на бележития художник.

На 1 февруари 2021 г., 12:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби ще бъдат показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK