Кюстендилската болница с благодарствен плакет за работата им по време на пандемията

Снимка: Infomreja.bg

Д-р Величков: Ако до края на тази година ваксинираме около 25 000 човека в Кюстендил, то ние ще постигнем колективен имунитет

Директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ - Кюстендил, д-р Александър Величков получи плакет за благодарност от Община Кюстендил. Признанието беше връчено от председателя на ОбС – Кюстендил, Михаела Георгиева по време на днешното заседание на местните палманетаристи.

„От името на целия колектив на болницата – лекари, медицински сестри, санитари и помощен персонал, изказваме нашата благодарност за признанието, което получаваме. Благодаря на всички за връчването на този плакет. Пролетта на м.г. ни връхлетя тежко бедствие, невиждано през последните 100 години. Нещо, което поколенията не помнят.

Това ни изправи в една изключително трудна ситуация – трябваше да се преодолее страха, да се преструктурират болници, да се оформят екипи, с които да можем ежедневно да преглеждаме и да настаняваме за лечение тежко болни. Оказа се, че тази вирусна инфекция, в една част от случаите протича с много тежки поражения, с тежка дихателна недостатъчност. Въпреки усилията ни една част от тези хора загубиха живота си. Това се случва в цялата страна и целият свят. В този момент усетихме една огромна съпричастност от населението на град Кюстендил“, обяви минути след връчения плакет д-р Александър Величков.

Той посочи, че през месец ноември е бил пикът на епидемията, когато в болницата са лежали  245 пациенти в тежко състояние. През януари бройката им към този момент е около 150, като някои от тях са в тежко състояние и с тежка дихателна недостатъчност.

„Предизвика се тежка трагедия в семействата на хората, разбутаха се човешки съдби. В този толкова тежък момент от един месец проблясва един лъч на надежда, това е появата на ваксините, това е единственото спасение през следващите месеци, за да се заразят по-малко хора. Процесът на ваксинацията започна и към този момент има ваксинирани 250 души – персонал от здравните структури в града. 65 души са завършили ваксинацията с втора фаза на ваксините.

До няколко месеца ще започне масовата ваксинация в целия град. Ако до края на тази година успеем да ваксинираме около 25 000 души в Кюстендил, то ние ще постигнем колективен имунитет и ще спрем заразата. Дали това ще се осъществи не знам, но ще бъдат положени максимални усилия и в тях трябва да се включат абсолютно всички. Личният пример е особено важен, днес една голяма част от хората са разколебани, следейки социалните мрежи, има притеснение, има страх, има недоверие.

Всички тези неща трябва по някакъв начин да се преодолеят. Ако не успеем да ваксинираме тази бройка от населението, то епидемията в Кюстендил няма да се прекрати.

Ако предизвикаме колективен имунитет, то тогава и тежките мерки ще отпаднат, много хора ще възобновят бизнеса си, ще спрем напрежението в обществото и най-вече ще запазим човешки животи“, заяви още директорът на кюстендилската болница, който беше и първият ваксиниран в областния град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK