Община Перник стартира редица мерки за справяне с бездомните кучета

Снимки: Община Перник

Кметовете и наместниците организират преброяване на всички домашни кучета

Община Перник стартира редица мерки за справяне със свръхпопулацията на бездомни кучета. В началото на февруари ще започне мащабна информационна кампания за нуждата и ползите от кастрацията на дворните и домашните кучета. Това стана ясно днес на среща на кмета на община Перник Станислав Владимиров с кметове, кметски наместници, доброволци, НПО, зоополиция, Агенция по контрол на храните и ветеринарни лекари в общината, на която присъства и секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Кметът Станислав Владимиров вече е издал заповед към кметовете и кметските наместници, които трябва да организират преброяването на всички домашни кучета на територията на населените места, включително ловни кучета, придружаващи или охраняващи селскостопански животни, както и кучета пазачи на обекти. След извършването на проверката ще се съставят списъци с имената на собствениците и броя на притежаваните кучета.

Собствениците на кучета ще бъдат информирани и за предстоящата благотворителна кастрационна кампания и възможностите да се включат в нея. За тази цел ще бъде издадена и брошура с информация – защо е нужна кастрацията, какви са задълженията на стопаните, защо да участват в кампанията и други.

В началото на март пък ще стартира кастрационната кампания с безплатни талони. Участниците в срещата изразиха надеждата си, че към нея ще се включат всички ветеринарни клиники, амбулатории и кабинети в общината. Жителите на община Перник, които желаят да се възползват от условията по кампанията, ще получат ваучер на стойност 25 лв. за мъжко и 30 лв. за женско куче. Тези средства покриват стойността на консумативите за кастрацията.

Община Перник ще поощри собствениците на домашни дворни кучета да кастрират своите любимци. В рамките на инициативата те ще бъдат кастрирани, чипирани, обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс. Всички доведени за кастрация домашни кучета ще получат ветеринарно заверени паспорти. С тях собствениците ще бъдат освободени от заплащането на годишен данък за любимците си.

На срещата стана ясно още, че екипът от ветеринарни лекари на общинския приют за безстопанствени кучета също ще се присъедини към благотворителната кампания, като веднъж месечно ще отварят вратите на амбулаторията и за кастрация на домашни кучета.

Участниците в срещата изразиха надежда, че тези мероприятия ще мотивират стопаните на кучета да ги кастрират и регистрират съгласно изискванията на нормативната уредба. Община Перник ще предприеме действия по контрол върху добросъвестното изпълнение на тези задължения на стопаните на кучета с всички позволени от правната норма средства.

Община Перник приканва всички ветеринарни клиники, кабинети и амбулатории да се включат в инициативата. В края на февруари ще бъдат обявени и телефони за информация и записване за участие в кампанията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK