Норд и Пирин - четириногите ангели в планината

Снимки: БГНЕС

Спасителното куче е член на семейството до края на дните си

С 23 кучета разполага Планинската спасителна служба в най-трудния район в страната – този на отрядите в Банско, Разлог и Добринище, работят девет.

Четириногите се обучават да спасяват затрупани от лавини, изгубили се туристи и затрупани при земетресения.

В ПСС-Банско, има пет кучета, три от тях оперативни, водачи на Норд и Пирин са спасителите Атанас Уков и Благовест Обецанов.

„Към българската Планинска спасителна служба, която е към БЧК, има група за спасяване с кучета. Групата четириноги спасители наброява 23 кучета, половината от тях са оперативни-подготвени и обучени да работят на терен. Така подготвените спасителни кучета са разположени в отрядите в страната, предимно в планинските райони. В района на Банско, Разлог и Добринище има общо девет спасителни кучета, като всяко от тях формира двойка със своя водач”, каза Благовест Обецанов.

„Преди да изберем бъдещото спасително куче от кучилото, трябва да проследим родословието и най-вече работните качества на родителите му – как са се справили с различните дисциплини и дали възможностите им са удачни да ги използваме при работа в планината.

След откриването на подходящото кученце от кучилото има механизъм за подбор на конкретния екземпляр, който ще ни върши най-добре работа. Тъй като както хората, кучетата също имат характер, начин на мислене и т.н., ние искаме да подберем най-работливите от тях”, добави Атанас Уков.

Според Благовест групата за спасяване с кучета се обучават главно в три направления: първо - при лавинни нещастия, когато се издирват затупани хора. Второто – при изгубени хора в планината и третото направление – при бедствия, аварии и катастрофи. В последния случай се търсят затрупани хора под развалини, които са вследствие на земетресения или други природни бедствия.

„Когато едно куче достигне неработоспособна възраст или по някакъв начин се разболее, то остава да живее при водача, службата се грижи за него до последния му ден. Просто не ги оставаме на произвола на съдбата! Едно от основните неща е, че когато се взема куче, то става член от семейството. То не е вещ, която да кажем съблечем и захвърлим, а живо същество, изискващо ежедневни грижи”, категоричен е Обецанов.

Според него въпреки новите технологии за подаване на сигнал при затрупване, предимно от лавини, кучето продължава да е нужно, то се е доказало във времето. Кучето помага за предотвратяване и откриване при инцидент със затрупани хора, които нямат т. нар. ПИПС-ове.

„За планинския спасител кучето е приятел и част от семейството, то не го ли приеме, то няма да може да работи на терен. Чак след това е помощник и спасител”, каза още планинският спасител.

Районът на Банско, Разлог и Добринище е един от най-трудните в страната.

Кучето на Благовест се казва Пирин, то е на 6 години, а на Атанас – Норд, е на седемгодишна възраст. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK