298 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 258 г. от създаването на „История Славянобългарская”

Поздравителен адрес на директора на Шесто ОУ "Св. Паисий Хилендарски" - Кюстендил, Здравка Тасева

Уважаеми българи,

Уважаеми учители,и  родители,

Скъпи ученици,

Живеем във време, в което трябва да се гордеем с историческото си минало и да възпитаваме подрастващото поколение в патриотизъм, родолюбие и уважение към паметта на великите българи.

Такъв един велик българин и будител е Паисий Хилендарски – патрон на нашето училище.

Всеки наш сънародник, където и да се намира по света, той знае името на Паисий Хилендарски – основоположник на Българското Възраждане, който неуморно и последователно е работил в името на българите.

Неговото име носят в България много институции, като университети и училища, и ние сме едно от многото, които с гордост носят неговото име.

Забележителен българин-монах, роден в гр. Банско в 1722 г., който с паче перо, облечен в расо, без да е ”учил граматика или политика”, той успява да остави светла диря, проправила път към нашите духовни български ценности.

Един монах в расо, непознат, бледен, пред лампата приведен, който не изпусна пачето перо, погълнат с труд, който се равнява на половин живот. Той успява да създаде писмен труд - уникален по рода си - „История славянобългарска”.

Оттогава изминаха 258 г. или повече от два века и половина. Този исторически труд го нарежда до най-великите българи, като равноапостолите братята Кирил и Методий, и той самият е един от тях.

Паисий Хилендарски е самоукият историограф, достигнал до националното прозрение, създал един исторически труд с ясен усет за родолюбие и принадлежност към един велик народ, и той призовава българите да се гордеят със своя род и Родина, като възкликва: „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!”

Като древен библейски пророк той споделя, че "и ний сме дали нещо на света", като изрежда големите личности и постиженията на българите до момента.

Нека днешното младо поколение се поучи от нашия книжовник и будител, възхитил света и направил още в древността разпознаваем нашия народ!

Скъпи ученици, обичайте род и Родина и по примера на Паисий вървете напред!

И нека си припомним текста на поета Атанас Звездев, който възпя Паисий:

„Гнездото както свиват птици,

пчелите както сбират мед

той вля живот сред две корици

с призванието на поет

и вдъхновен като месия,

понесъл истинския кръст,

със своята благословия,

изправи до Балкана ръст".

 

Здравка Тасева

Директор на Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - гр. Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK