Майките от Симитли отпразнуваха Бабинден, кметът ориса малкия Христо

Снимка: Община Симитли

По стар български обичай майките от Симитли отпразнуваха Бабинден. Първото бебе, жител на община Симитли, бе избрано за „Бебе на 2019”.

Родителите на малкия Христо - Рая и Атанас, получиха плакет от кмета Апостол Апостолов и огромно плюшено мече с пожелание да порасте по-голям от него.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поздрави всички майки и сподели, че няма по- хубаво нещо от това да проплаче едно дете в къщата.

„Бъдете живи и здрави, всички лекари, акушери. Продължавайте да работите с голям хъс и желание. Пожелавам на всички майки, които тази година дадоха живот, да продължават. Защото нашата община се грижи за всички вас с обновяването на детските градини, училищата, а и прекрасния персонал, който работи при нас винаги е насреща”, сподели градоначалникът.

Той обеща, че каквото зависи от общината ще бъде. Големи благодарности имаше и от майките, на които народният представител Стефан Апостолов не спира да помага и дава надежда да имат и те едно малко отроче.

Майка на близнаци и д-р Крилчева пресъздадоха ритуала по поливане ръцете, тези ръце, които са помогнали децата ни да се появят на бял свят. Майката на Близнаци Янина поднесе към всички акушери и доктори благодарността от името н а всички майки към хората, грижещи се за децата им. Подааръци имаше и за всички дечица, родени в Симитли през тази година, Бебетата на 2010 година, които вече са ученици направиха прекрасна програма за присъстващите. Стихове за майката, бабата, майчинството, както и песнички за обичта към мама изпълниха учениците с класен ръководител Гергана Василева. Хумористична сценка за бабата и внучето, което я учи на новите технологии, разсмя всички присъстващи.

Ученици, пременени в народни носии, посрещаха майките на вратата на ресторанта с питка и мед. Хората, които се грижат за децата ни след раждането, а именно лекарите, също бяха гости на пищното тържество. Д-р Апостолова, Д-р Крилчева, Д-р Илиев заедно с акушерките, кметът Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, зам.- кметът Евгения Георгиева, директорите на училището Таня Янкова и на детската градина Теменужка Матова, кметовете на селата Крупник, Черниче, Полена, Полето, Брежани и щастливите майки извиха дълго хоро и си пожелаха да има все такива поводи за веселба.

109 са децата родени в общината през изминалата година. Две двойки близнаци има родени в община Симитли. В Симитли бебетата са 55, 32 момчета и 23 момичета, Крупник имат 14 бебета, Долно Осеново- 13, евроселото Черниче- 11, Полена имат 5 бебета, Полето имат 3 деца, Железница 3, в Брежани – 4 и в Градево 1.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK