282 акта за нарушения съставиха от РДГ – Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

През годината са извършени над 13 800 проверки

За периода от 1 януари до началото на м. декември на 2020-та година служителите на РДГ-Кюстендил, в изпълнение на задълженията си по контрола и опазването на горските територии от териториалния обхват на РДГ – Кюстендил, са извършили -   13807 бр. проверки. Спрямо 2019-та, през 2020-та година броят на извършените проверки е повишен със 123%.

Проверките са насочени към обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина- 947 бр.; обекти за добив на дървесина-3621 бр. През годината са проверени още 6222 превозни средства, ловци, риболовци и други физически лица.

Общо съставени актове за установяване на административни нарушения /АУАН/ за посоченият период на 2020-та  година на територията на РДГ – Кюстендил са 282 броя.

През 2020 г. след извършени проверки от служители на РДГ – Кюстендил, при които са установени данни за престъпления, са изпратени общо 18 бр. преписки до съответните районни прокуратури за разглеждане по компетентност.

И през настоящата, както и през миналата кампания интересът  към отсечени коледни елхи бе малък за сметка на живите елхи в контейнери. През периода от РДГ – Кюстендил, са закупени само 500 броя от заявените 1500 броя  маркиращи пластини като същите са закупени от ДЛС „Осогово“, а не от частни търговци.

От началото на месец декември горските инспектори извършиха 16 проверки на територията на РДГ. Проверени са  пазари, тържища, и други места за продажба на коледни елхи. При проверките са проверени  превозните документи (превозен билет) на коледните елхи както и наличието и правилното поставяне на контролните пластини. За проверките са съставени съответните Констативни протоколи в които освен Номера на превозния билет са описани и номерата на контролните пластини. Не са констатирани нарушения на Закона за година, както и продажба на незаконно добити коледни елхи.   

През 2020 г. мероприятията по защита на горските територии от пожари се извършват съгласно изготвената Регионална програма на РДГ – Кюстендил, и годишните планове по чл.20 и чл.39, ал.3 от наредба №8 /2012 год. на МЗХ и МВР.

Извършени бяха проверки съгласно действащият план за взаимодействие между ГДПБЗН и ИАГ през 2020 год. По съгласуван план, експерти на РДГ - Кюстендил, РДПБЗН- Кюстендил и РД ПБЗН – Перник извършиха в областите Кюстендил и Перник следното:

  • 23 проверки на всички собственици на гори с площ над 50 ха на изготвените „Годишен план с мероприятия за защита на горските територии от пожари“ и „План за действие при горски пожар“.
  • 18 проверки преди и по време на  жътвената кампания по изпълнението на  „Годишните планове и готовността за действие при пожар“.

В периода на жътвената кампания в проверките се включиха и горските инспектори на дирекцията. Съвместно със служители на РСПБЗН направиха 16 тематични проверки.  Обхождаха се местата с висока степен  на пожароопасност и  бе акцентирано на  спазването на разпоредбите за пожарна безопасност в земеделски и горски територии и обезопасяване на използваната селскостопанска техника. До края на обявения на територията на РДГ -Кюстендил пожароопасен сезон/30.10.2020 година са регистрирани 10 пожара засегнали 325 дка гори, през 2019 година за същият период пожарите са били 75, засегната площ 2312 дка, от която 20 дка върхово. След 30.10.2020 година няма регистрирани нови пожари.

Горските инспектори участваха и в организираната противопожарна охраната на Рилска Света Обител по време на трите дни за честване на празника на Св. Богородица.

Съгласно заложеното в Годишните планове, с обявяването на пожароопасния сезон  бе осигурено дежурство от всички собственици, респективно лица, на които горски територии с площ над 50 ха са предоставени за управление.

В горските територии през 2020 год. бе предвидено да се направят и поддържат  21150м минерализовани ивици, 40570м лесокултурни прегради – общо 61720м противопожарни просеки. До момента са направени 41305 лесокултурни прегради и 28520 минерализовани ивици – общо 69825м – 113% .

В държавните и общинските горски територии се извършва поддържка на горските пътища за осигуряване преминаването на пожарогасителна техника и хора при необходимост.

Изградените, съгласно изискванията на действащите горскостопански планове (ГСП)  противопожарни депа, са оборудвани с инвентар позволяващ адекватно да се реагира при възникване на пожар. През 2020 г. общините  и  собствениците на гори от района на действие на РДГ-Кюстендил, също закупиха необходимото им дооборудване за изградените от тях  противопожарни депа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK