2800 творци превръщат „Малешево пее и танцува” в събитие №1 в Югозапада

Многообразието от песни, ритми, ритуали и настроения, многоцветието на националните носии на 28 български области и 19 чуждестранни ансамбъла, неописуемата атмосфера на площада на малкото малешевско село в община Струмяни привлича за пореден път хиляди творци и гости от страната и чужбина.

Изключително богата и атрактивна е програмата на фестивала, който тази година бе удостоен със „Златна кобилица” на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства -CIOFF – официален партньор към Юнеско. Престижната награда се връчи на международния фестивал в Микрево за дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България.

За трета поредна година фестивалът се организира съвместно с Фондация „Арт център Илинденци” и БНР – Радио Благоевград, в партньорство с Телевизия „Родина” под патронажа на Министерството на културата. Фестивалът има конкурсен характер, а журито е под ръководството на проф. Кастадин Динчев.

В програмата заявиха участие 12 ансамбъла от Р. Македония, 3 – от Р Сърбия, Албания,  Украйна,Турция, Грузия, Черна гора, Молдова, Мароко, Гана, Лима, Того, Индия, но африканските ансамбли не успяха да получат визи с изричното условие да дойдат през 2015.

Над 270 фолклорни ансамбли, състави, групи и индивидуални изпълнители ще изпълнят сцената на „Малешево пее и танцува” на 24, 25 и 26 октомври – от Бургас, Варна, Плевен, Шумен – до малките радомирски села. Най-много  са участниците от област Благоевград.

Всички ансамбли от община Струмяни участват с нови програми във фестивала. Известно е, че под ръководството на хореографа Любомир Марянски голямата награда на 2013 година спечели сборен танцов ансамбъл  на танцьорите от община Струмяни и Симитли, прочутата женска певческа група от Никудин стана носител на първа награда през 2013, а групата от Игралище спечели достойно второто място. Към тях се присъединява ансамбъл „ Струма” при читалище „Будител”- с. Струмяни, ансамбъл „Мрамор” при читалището в Илинденци, ансамбъл „Малешевци” при читалището в Микрево.

За поредна година фестивалът започва програмата си с творческите прояви в Арт център Илинденци на 18 октомври, когато ще се направи и официална пресконференция за фестивала.

Юбилейната изложба на Иван Русев „Преди 60 милиона години- реката” „идва” на мястото си и с почетното присъствие на Калина Тасева, проф. Емил Попов, проф. Красимир Джидров, Нина Русева и творби от пленера, организиран от Съюза на българските художници и  Арт център Илинденци, ще се представи нов маршрут в  Мраморния град на изкуствата в Илинденци. Успоредно с голямото творческо събитие, ще започне и пленерът на фестивала, организиран от Община Струмяни и Арт център Илинденци, с участието на световноизвестната австрийска скулпторка Габриеле Бергер, Мариета Конова, Аргир Манасиев, Димитър Петрински и за първа година ще участва лично Иван Русев.

С експозиция на археологическите находки в Илинденци, където се установи ранноантично селище отпреди 5 хиляди години, официално ще се отварят вратите на новата сграда на МУЗЕЯ В СТРУМЯНИ. Фестивалните дни започват на 24 и завършват на 26 октомври, а гала-концертите побират най-доброто от фестивалните дни и са със специалното участие на  ИРИНА ПАСКАЛЕВА И „ЩУРО МАКЕ”, ЕМИЛ РИСТОСКОВ И ДИМИТЪР КОЛАРОВ, ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ„ВАКАЛИ”,АНЕЛИЯ, СТРУНЕН КВАРТЕТ „МИСТИК” И РАЙНА.

Официалната церемония по запалването на огъня и представяне на знамената на държавите –участници е в съботната вечер, когато ще се открие и изложбата от пленера на фестивала, а в неделната вечер празнична заря ще ознаменува церемония по награждаването.

„Ние живеем в изключително трудно време и благодарение на сърцати фирми и българи, Малешево оцелява. Всяка година с нас са хилядите творци от страната и чужбина, които покоряват не само сцената на Малешево, и сърцата на публиката. Душата на фестивала са хората. Община струмяни има капацитет да работи за популяризирането и утвърждаването на фестивала на национална и международна сцена. Неслучайно сме сред 5-те най-добри фестивали и истински се надяваме да получим на голям фестивал – с достойно  финансиране от държавните институции", заяви кметът на Струмяни Емил Илиев.

18 октомври

Преди 60 милиона години – реката, творчески събития, посветени на 60-годишния юбилей на  Иван Русев,  с почетното участие на Калина Тасев и участието на проф. Емил Попов, проф. Красимир Джидров, Нина Русева и др. Пресконференция за фестивала.

Начало: 11.00 часа, Мраморния град – с. Илинденци

23 октомври

11.30 часа:  Водосвет и официално откриване на модернизираната сграда на музея в Струмяни. Изложба „10 години археологически проучвания на праисторическо селище Илинденци – Масовец”

24 октомври

09.00 – 18.00 часа: Първи фестивален ден

19.00 часа: „Светът – в ритми и песни” – концерт на изпълнители от фестивала, с участието на Ирина Паскалева, Емил Ристосков, „Щуро маке”, Димитър Коларов.

25 октомври

09.00 – 18.00 часа: Втори фестивален ден

18.15 часа, фоайето на читалището: Откриване на изложба на художниците Габриеле Бергер,  Мариета Конова, Аргир Манасиев, Димитър Петрински, Огнян Механджийски, Иван Русев.

19.00: Официална церемония по запалване на огъня на фестивала. Концерт-спектакъл „От огъня – огън” с участието на ансамбли от страната и чужбина, професионален танцов ансамбъл „Вакали” и АНЕЛИЯ.

26 октомври

09.00 – 18.00 часа: Трети фестивален ден

19.00: Концерт на КВАРТЕТ „МИСТИК”. Концерт-спектакъл „Надпей ме, надиграй ме”. Официална церемония по обявяването на лауреатите на XI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”- Микрево. Заря. Концерт на РАЙНА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK