"Правосъдие за всеки": Опит за прокурорски преврат застрашава демокрацията

Снимка: Дневник

Организацията ще сезира ВСС с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев

Инициативата "Правосъдие за всеки" видя "опит за прокурорски преврат" срещу президента в питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд, свързано с разследване срещу държавния глава и с оповестените от обвинението записи със специални разузнавателни средства, пише Дневник.

В своя позиция организацията посочва, че "само за месец Гешев се превърна в силовия играч на политическата сцена и предприе агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата".

"По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент - опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава. (...) Прокурорската държава придоби завършен вид. При това положение в дълг на всеки свободен гражданин се превръща противопоставянето на новия вид диктатура, която грози правата и свободите на всички ни", се казва в позиция на "Правосъдие за всеки".

Организацията ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев за нарушаване на конституцията и ще внесе искане в Народното събрание "за спешно изслушване на главния прокурор за предизвиканата от него криза в държавната власт чрез незаконното оповестяване на записи, направени със СРС".

Ще направи и предложение до президента за ускоряване на консултациите за конституционни промени и за максимално бързо внасяне в парламента на конституционния проект. От инициативата напомнят и искането си за широк обществен и професионален дебат за промени в глава "Съдебна власт" на конституцията, които да бъдат подкрепени от максимален брой български граждани с национална подписка или референдум.

Организацията ще поиска и срещи с всички посланици на страните от ЕС, на САЩ и на Великобритания, както и с представители на Европейската комисия, за да ги запознае "с нарушаването на принципите на върховенството на правото, както и с опасностите за демокрацията и свободите на гражданите".

Властта се провали, държавата се срива пред очите и вече са застрашени базови права и принципи, наред са гражданите, за да си върнем държавата", се казва в позицията на "Правосъдие за всеки". /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK