Информационни дни под наслов „Обучения за Вас” ще се проведат в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Агенцията по заетостта стартира нова информационна кампания за възможностите за обучения

С нова кампания Агенцията по заетостта ще информира работодатели, обучаващи организации, безработни и заети лица относно възможностите за организиране и провеждане на обучения за професионална квалификация и ключови компетентности. Информационните дни под наслов „Обучения за Вас” имат за цел да съберат на едно място всички заинтересовани от темата страни и ще се проведат в периода 24-30 септември 2019 г. в Благоевград, Пловдив, Ловеч, Хасково, Варна, Русе, Бургас, София и Монтана по предварително изготвен график.

Част от разясненията, предвидени за работодатели, ще бъдат свързани с преференциите, които те могат да ползват, за да подготвят търсените от тях квалифицирани работници и специалисти. Ще им бъдат представени възможностите за провеждане на обучение преди назначаване на безработни лица, както и за паралелно обучение по време на работа чрез дуалната форма или схемата „Младежка заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Ще бъдат дискутирани също обученията по ключови компетентности на работещите в микро- и малки предприятия, както и обученията срещу ваучери, които се провеждат по ОПРЧР, включително и за желаещите заети лица.

За обучаващите организации, освен темите за видовете финансирани от Агенцията по заетостта обучения, ще бъде полезна и информацията за целите и обхвата на контролната дейност, която екипите на Агенцията извършват във връзка с провежданите обучения.

Предвид възможността работодателите сами да избират обучаващата организация, която да проведе заявени от тях обучения, информационните дни ще бъдат и възможност двете страни да установят контакт и обменят намеренията си за бъдеща съвместна дейност.

Безработните и заетите лица, присъстващи на събитията, ще бъдат консултирани относно всички възможности за обучения, организирани от Агенцията по заетостта. Успоредно с това те ще могат да заявят пряко интереса си от включване в обучение както пред присъстващите работодатели или обучаващи организации, така и пред екипите на бюрата по труда.

Освен експерти на Агенцията по заетостта, в информационните срещи ще участват и служители на Държавно предприятие „Българо-германски център за обучение”, провеждащо обучения в пет клона в страната. Те ще консултират както безработните лица, така и представителите на бизнеса, заинтересовани от обучения на заети лица за наставници, дуални и други обучения по заявка на работодател.

По всички видове организирани и финансирани от Агенцията по заетостта форми за обучения ще бъдат разяснени процедурите по заявяване на обучение, подбор на участниците, размер и начин на предоставяне на субсидията и друга, полезна за различните групи участници информация. В рамките на всяко събитие е предвиден и панел за дискусия, по време на който присъстващите ще могат директно да зададат въпросите си към експертите на Агенцията по заетостта.

Първото събитие ще се проведе в Благоевград на 24 септември (вторник) от 10:00 ч. в залата на хотел "Граф Монте Кристо" (ул. "Света гора" №1). Пълният график за информационните дни ще бъде публикуван в следващите дни в рубриката „На фокус” на официалния сайт на Агенцията по заетостта.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK