27-годишен извади кръста на Богоявление в Разлог

снимки: Община Разлог

27-годишния Иван Юруков извади светия кръст на Богоявление (Йордановден) от ледените води на езерото в парка на Разлог. 16 души показаха мъжество и вяра като се хвърлиха за спасяването на кръста. 

Иван Юруков сподели, че се хвърля за кръста за втора поредна година и пожела на всички жива и здрава година, изпълнена с щастие и благополучие.

Стотици се стекоха около езерото в парка на Разлог, за да наблюдават ритуала по спасяването на честния кръст. Да участват в ритуала органите на реда допуснаха само мъжете, които предварително се бяха записали и представили кръщелно свидетелство.

Преди да се изпълни християнския ритуал по спасяването на светия кръст в храма „Св. Благовещение”, бе отслужена тържествена света служба и водосвет за здраве.

На днешния ден с. Добърско отбелязва празника си, който сред местните жители и хората е наричан „Водици”. Преди 20 години с решение на Общинския съвет в Разлог, Йордановден е обявен за празник на селото. Кметът на село Добърско Николай Найденов с нескрита радост заяви, че и тази година на Йордановден в селото има гости от страната, от чужбина

На християнския ритуал по спасяване на светия кръст и на празника на село Добърско присъства инж. Красимир Герчев - кмет на община Разлог и д-р Мария Копанарова - председател на Общинския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK