Стартира вторият етап на националната АНТИСПИН кампания „Узнай своя статус“

Снимка: Личен архив

РЗИ – Кюстендил, стартира втория етап на националната АНТИСПИН кампания, която тази година под мотото „Узнай своя статус“. Тя се реализира в рамките на националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и медии.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя стартира традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14-и февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания.

И през тази година са планирани здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, както и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции.

Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 8-и февруари 2019 г. са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3050 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на жените.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK