Туристи се събират на поход до Голема планина

Снимка: ТД "Осогово" - Кюстендил

Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил, организира поход до Голема планина. Събитието е насрочено за 26-и април до един от най-атрактивните маршрути в Голема планина, вторият по големина дял на Западна Стара планина.

През първия ден е предвидено изкачване от гара Бов по екопътека "Под Камико" по поречието на Бовската река. „Ще се любуваме на множество водопади. Кулминацията, разбира се, е водопада „Под Камико". През втория ден е планувано изкачване на връх Издрeмец /1493 м.н.в./. На билото на планината има две естествени свлачищни езера, които са зарибени. Над горното, по-голямото по площ езеро се намира биоферма „Чемерник”, където се произвеждат и предлагат екологично чисти продукти от мляко и млечни произведения. Специална атракция е минирезервата, в който се отглеждат муфлони, елени и глигани“, обявиха от ТД „Осогово“.

Маршрутът включва и посещение на Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично" /Седемте престола/, който съществува от времето на Второто българско царство. Той е единствения манастир в България със седем престола. Всеки от тях представлява отделен параклис със собствени стенописи и иконостас и е посветен на български светец. Предание разказва, че 7 боляри създали 7 селища в близост до манастира - Осеновград, Огоя, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник.

Към манастира през 1848 г. е изградено килийно училище. Манастирът е бил духовен и религиозен център с особено значение за развитието на околните селища по времето на османската власт.
Манастирът е бил любимо място за поклонение на българския класик Иван Вазов, който е написал за него стихотворението "Клепалото бие".

Сред забележителностите на манастира е гробът на известния български детски писател Змей Горянин в двора зад църквата.

Сегашният манастир е оформен при възстановяване през 1970 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK