Доц. Кунчев: Вече сме в четвърта вълна

Той препоръчва само като крайна мярка въвеждането на тежки ограничения

Вече сме в началото на четвърта вълна. От едва седмица отбелязваме непрекъснат ръст, за момента той не се развива с бързи темпове. Това заяви доц. Ангел Кунчев.

Според него тази седмица броят на заразените на ден може да надхвърли границата от 500 души, което вече ще означава сериозна вълна. Развитието на четвъртата вълна и възможността да се стигне до 3000 заразени през септември, както прогнозират някои експерти, зависи от много фактори. За съжаление, в България нито ваксинацията върви с бързи темпове, нито се спазват сериозни мерки за дистанция, което може да изиграе лоша шега, смята доц. Кунчев.

Той коментира възможността за въвеждане на по-строги ограничителни мерки само за неваксинираните, както вече се прави от редица европейски държави.

„От медицинска гледна точка има логика, но от чисто социална избягвам да правя прогнози и коментари, защото обществото не иска да приема мерки, то е уморено. От друга страна, хората, които са ваксинирани си искат свободата и това е напълно справедливо“, заяви пред Нова тв доц. Кунчев.

Той препоръчва само като крайна мярка въвеждането на тежки ограничения. „Всичко зависи от обстановката и от желанието на управляващите и населението“, посочи медикът.

Доц. Кунчев отново подчерта положителните страни на ваксинацията.

„Ваксината с две дози пази хората, които са си я поставили. Това показват медицинските данни. Ваксината работи, тя в пъти намалява възможността да се заразите или да прекарате тежко болестта. Тежките случаи на ковид в болниците са именно на хора, които не са имунизирани“, подчерта експертът. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK