250 велосипедисти обиколиха Беласица

снимки: Община Петрич

При огромен интерес премина ежегодната велообиколка на планина Беласица през България, Македония и Гърция. Тази година взеха участие рекорден брой колоездачи – 250, не само от община Петрич, но и от страната и чужбина. В атрактивната обиколка се включиха колоездачи от Петрич, Търговище, Пловдив, Варна, Хасково, Враца, Дупница, Санданцки, Благоевград, Банско, Кюстендил, Банкя, от македонския град Щип и група колоездачи от Аржентина.

"Аржентинците правят велообиколка на Европа и Азия. Те бяха стигнали до Петрич и като разбраха какво правим, се включиха", каза Стойчо Станоев - председател на Вело клуб ,,Бела Екстрийм", който е организатор на събитието с подкрепата на община Петрич.

Най-малките участници бяха осемгодишните Васил Сандъкчиев и Петя Кукова от Петрич, а най-възрастният - Събчо Косев, на 74 години от София.

Обиколката на планина Беласица през трите държави е 200 километра. Участниците я преминаха на два етапа, в рамките на два дни.

Стартът бе даден от кмета на общината инж. Вельо Илиев пред сградата на кметството. Групата премина през ГКПП ,,Златарево" и стигна до Дойран, където пренощуваха колоездачите.

Разстоянието от Петрич до Дойран е 100 километра. На следващия ден групата потегли през Гърция и пристигна отново в Петрич през ГКПП "Кулата". 

Общото разстояние е 200 километра. През цялото време колоездачите бяха ескортирани от полицейски патрулки. И през двата дни с групата пътуваше с линейка от петричката болница с медицински екип.

В една от пилотните коли, предвождащи групата, пътува и Йордан Златински - шеф на дирекция "Образование и култура" в Община Петрич.

На тръгване велосипедистите бяха изпратени с питка мед и специално изпълнение на танцьорите от ансамбъл "Гайтан".

През цялото време в пилотните коли имаше и минерална вода, както и резервни гуми.

Обиколката премина успешно, без произшествия, като организацията беше отлична. Всички участници останаха доволни. Това бе пета юбилейна обиколка на планина Беласица през трите държави. Ще продължим тази традиция, която привлича все повече участници, и в бъдеще", заяви още Стойчо Станоев - организатор и ръководител на петричкия Вело клуб "Бела Екстрийм".

 

снимки: Община Петрич
снимки: Община Петрич

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK