240 лв. е линията на бедност в Кюстендилско, областта на 19-о място в страната

снимка: infomreja.bg, архив

По окончателни данни от изследване, проведено през 2012 г., линията на бедност общо за страната за 2011 г. е 279.67 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност е било 21.2% от населението на България, сочат данните от Териториалното статистическо бюро в Кюстендил.

Данните от изследването позволяват изчисляване на линия на бедност за всяка област. Приложен е същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в рамките на областта.

За 2011 г. в област Кюстендил размерът на линията на бедност е 240 лв. средномесечно на лице от домакинство, като под прага на тази линия е живяло 19.3% от населението на областта или около 26.1 хил. лица. Спрямо предходната година размерът на линията на бедност за областта намалява  с 10.4% (при средно 1.9% за страната), а относителният дял на бедното население нараства с 2.6 процентни пункта - динамика, противоположна на средната за страната, където този дял намалява с един процентен пункт.

За 2011 г. област Кюстендил се нарежда на 19 място в страната по размер на линията на бедност. В областта относителният дял на бедност при мъжете е 16.7%, а при жените – 21.6%. Разликата в равнищата на бедност по пол е 4.9 процентни пункта при средно 3.3 пункта за страната. В сравнение с предходната година делът на бедност при мъжкото население в област Кюстендил нараства с 1.9 процентни пункта, при жените с 3 пункта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK