24 парапланеристи се реят над Кюстендил, перничани най-точни в целта

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

24-ма състезатели от България и Македония участваха в 3-тия кръг от Националната лига по парапланеризъм – целно кацане, който се проведе в събота в Кюстендил. Организатор е КЕСПАД „Руен” със съдействието на Община Кюстендил и Туристическо дружество „Осогово”. За пръв път Кюстендил е домакин на такава проява по инициатива на алпиниста Стамен Станимиров, който от няколко години провежда обучение по парапланеризъм.

Състезанието откри кметът Петър Паунов: „Благодаря, че сте тук скъпи състезатели. Надявам се за догодина да подобрим още повече условията и да стане още по-привлекателно място за вас. Успешно приземяване на всички”. На откриването бяха още зам.-кметът Виктор Янев и председателят на ТД „Осогово” Христо Абаджиев.

„Условията са много добри тук. Целното кацане е сравнително нова дисциплина. Парапланеристите ще излитат от просека зад хижа „Иглика” и след полет от около 5 минути трябва да кацнат с крака върху мишена, разположена на поляна над магазин „Технополис”. Центърът на електронната мишена е с диаметър 3 см! Ще бъдат извършени 6 полета, като победител е този, който има най-малко наказателни точки”, разясни правилата Димитър Ралев, председател на спортната комисия по парапланеризъм към БФ. Главен съдия на състезанието бе Ивайло Богомилов, който с Димитър Ралев дадоха указания на състезателите преди старта. Излитанията през деня се осъществиха от хижа „Иглика” и от село Цървеняно /Конявската планина/.

Мартин Йовановски от Прилеп стана победител в състезанието, следван от Веселин Георгиев и Димитър Ралев от Перник. При жените първа е Николина Илиева от Благоевград, която зае 9-то място в общото класиране.
Отборът на Перник спечели и комплексното класиране в състав - Веселин Георгиев, Димитър Ралев, Бисер Андонов и Методи Методиев. Втори е тимът на Прилеп /Македония/ - Мартин Йовановски, Борян Йовановски, Миле Йовановски и трети отборът на „Вертикал Диминшъл” /София/ - Цветан Цолов, Ясен Нейчев, Светлозар Георгиев, Юлиан Цветков.

Купи и парични награди връчи на призьорите председателят на ТД „Осогово” Христо Абаджиев. Людмил, син на алпиниста Людмил Янков награди отборните победители.

Преди повече от 10-тина години от връх Виден /Конявската планина/ стартираха участниците в крос кънтри по делтапланеризъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK