Малко пари, много санкции, кметът под въпрос, а екскметът - "с ниско ниво"

Снимка: Infomreja.bg

Обзор на пресконференцията в Община Благоевград

Организаторът на фестивала на френската музика „Франкофоли“ нямал сантимент към Благоевград, а към ексръкородителите ѝ.

Това заяви официално кметът Румен Томов и зам.-кметът по културата Василиса Павлова на пресконференция.

Преди три дни проведох телефонен разговор с Понт, с преводач, и първият въпрос от негова страна беше дали Община Благоевград има желание да провежда фестивала в града. На този въпрос дадох положителен отговор, защото трябва да се надграждат и развиват традициите, започна Томов.

Понт заявил, че тъй като няма време, а организацията на фестивала трябва да започне, се свързал с „Атанас и Шопова“ (цитира кметът), и те казали, че ще го организират в София и ще му гарантират плащането на изпълнителите.

„Ние сме предприели действия, ако фестивалът да бъде заменен със събитие равно по достойнство и качества на „Франкофоли“, допълни Томов.

Общината получила и съдебно решение, с което е задължена да даде всички документи за разходите по „Франкофоли“ по сигнали относно авторските права на изпълнителите, които се дължат към „Музикаутор“, с което сумата, която Общината дължи, ще се увеличи.

Делата, до момента, заведени срещу Общината са за 4 800 000 лв., каза кметът по финансите Ясен Попвасилев.

От създаването на фестивала досега, не са плащани музикални права на изпълнителите, допълни Томов.

Цялата документация по провеждането на „Франкофоли“ през последната година, както и за още три обществени поръчки, днес са предадени на прокуратурата.

Ще бъде разгледана целесъобразността на изразходваните средства.

Зам.-кмет Павлова пък даде повече подробности за разговора между кмета и Понт.

В разговора организаторът заявил, че договорните отношения са били основно с Атанас Камбитов и Христина Шопова – като акцент, а не е била важна Община Благоевград.

Споделил, че иска да работи лично с тях, защото изповядвали общи ценности. Като те ще финансират плащането хонорарите на певците на шестото издание на фестивала, което вече е съгласувано с Камбитов.

Амбициите за Понт Благоевград да се превърне в дом на франкофолията в България, се оказала мисия невъзможна, но амбициите се провалили не по вина на Общината, каза Павлова.

Относно „разочарованите ресторантьори и хотелиери“, за които се тръбеше в общественото пространство, Павлова каза: Около провеждането на фестивала не се е регистрирало драстично голям приход от туристически данък. Разликата е била до 100  бр. нощувки в месеца, в който Благоевград би трябвало да има стотици посетители, които за поне вечер трябва да пренощуват.

КОНКУРСИ

За 3 месеца Общината е пуснала три конкурса. Тестовете за конкурсите ще бъдат създадени от външно лице, те ще бъдат запечатани и нотариално заверени, за да няма спекулации, че са „нагласени“.

НОВИ СЪБИТИЯ

Възстановяват ралитата в Благоевград на мотопистата при Зелен дол, където ще има и терен за офроуд.

СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА

До месец започва настаняването на хора в социалните жилища.

ПОДЛЕЗ В „ГРАМАДА“

Подлез „Грамада“ – вечният казус.

Ще има ли съоръжение в благоевградския квартал или не, това е въпросът, чиито казус ще решава Общината.

Сбъркана е процедурата за обществена поръчка, тъй като обектът е първа категория строеж, а фирмите, които са кандидатствали за изпълнението и тази, която е спечелила, е с лиценз за строежи в трета категория, обясни кметът Томов.

Ако продължи строежът без да бъдат внасяни промени, Общината ще трябва да плати около 50% от стойността на самия договор, като могат да стигнат и до 100%.

Тъй като ние харчим обществени пари, няма смисъл да правим нещо, за което ще ни санкционират, допълни кметът.

Фирмата изпълнител е гарантирала, че до март ще придобие лиценз за първа категория.

Управляващият орган пък ще уведоми дали при това положение пак ще има риск за санкция.

Възможно е фирмата да предяви иск срещу Общината, тъй като фирмата не е виновна, че Общината не е преценила съответното обстоятелство.

Грешката е на старото ръководство, каза Томов.

ФИНАНСИ

Зам.-кметът по финансите Ясен Попвасилев говори в цифри за финансовото състояние на Община Благоевград.

Към 11.11.2019 дългът на Общината е 18 750 000 лв., към днешна дата е 13 945 000 лв.

По отношение на европроектите се очакват приходи от 6 812 000 лв., от които пък ще бъдат дадени 1 400 000 лв. заради санкциите към Общината.

Европроектите, които ще приключат към 2020 са 4, а ще се изпълняват 9 през годината. Те са на стойност около 10 млн., които трябва да бъдат възстановени като сума, финансирана от Общината, след приключването им.

Проекти, които все още не са одобрени, са за над 700 000 лв.

При този финансов дефицит ние трябва да осигуряваме пари за еврофинансиране, каза Попвасилев.

До 12.7. Общината трябва да изплати 7,5 млн. кредит, а за 4 800 000 лв. са разходите на благоевградската община по дела, заведени срещу нея.

Относно парите за култура информация даде зам.-кметът Василиса Павлова.

За 6 месеца Ансамбъл „Пирин“ е реализирал приходи от 75 000 лв., срещу разходи от 500 000 лв. разход за работещи 70 души.

„Биг Бенд Благоевград“ е изразходвал 126 000 лв., а придобил 5 000 лв. – работещите са 17 души.

Кукленият театър е с разход 200 000 лв., а приходите са 30 000 лв.

Цифрите говорят за дейността на ръководителите, каза Павлова.

Това, което сме започнали да правим, е стягане на финансовата дисциплина. Но със сигурност ще се наложи да теглим кредит, който да финансира европроекти, тъй като от собствените си приходи не можем да отделяме. Състоянието е било такова, защото Общината е работила така, завърши Попвасилев.

ФЕСТИВАЛИ

Зам.-кметът по културата Василиса Павлова обяви част от фестивалите, които Община Благоевград планира да проведе през 2020.

Общината подготвя 2 фестивала – през март и юни, на които входът да е свободен.

Подготвя с е и нов вариант на театрален фестивал през март – заместник на досегашния „Тара-ра-бумбия“.

Продължава „Талантино“ през юни.

През май ще има и фолклорен фестивал „Скаптопара“, като през май ще има наситени програми с детско творчество – на малки и големи.

През октомври ще се проведе „Ритми и багри“, отново с фолклорна насоченост.

Павлова коментира темата с прекратяването на договора за работа на директора на Камерна опера – Бойко Цветанов.

Договорът е прекратен по негово желание.

Не всичко е цифри, но по време на ръководеното на Цветанов Общината е изразходила 172 000 лв., а приходът е само 1000 лв., каза Павлова.

Цветанов е подал докладна за завишаване състава на операта за 10 оркестранти. Не е имал желание да включва артисти, солисти, певци на щат.

Той искал да окомплектова оркестър, а не да прави опера. Искал да привлече чужди изпълнители, а не такива, които да са на щат, допълни зам.-кметът.

Хонорарите на чуждоземците са възлезли за над 20 000 лв.

Очакванията на Общината към Цветанов са били Операта да се възроди като камерна, а не като струнен оркестър.

Още една рокада коментира Павлова - освобождаването на д-р Цветанка Гаврилова.

То станало поради това, че не е отговаряла на изискванията за тази длъжност по чл. 213 по Закона за училищното образование.

За тази длъжност е необходим не по-малко от 5 години учителски стаж, до 2016 г. Гаврилова няма учителски стаж нито в училище, нито в детска градина. Д-р Гаврилова е била асистент в ЮЗУ, а като директор на ЦЛТРДБ е придобила такъв стаж.

Ще има съкращения в „раздутия щат“ на администрацията в Общината, каза Павлова.

КЛИП ЗА МИЛИОНИ

7-минутен видеоклип струвал на Община Благоевград почти 20 000 лв. Бил за реклама, а „действащите герои“ са не благоевградските пейзажи, а бившите управници.

„Филмът“ е създаден от софийската фирма "Стейдж Мастерс" ЕООД  на Ивайло Валериев Иванов, за да остане в архива на Общината и евентуално да се ползва за реклама.

Филмът е за 107 години от Освобождаване на Горна Джумая.

За него няма договор за изпълнение – за заснемане, монтаж, видеообработка, пренаемане, транспорт, техническо обслужване.

Стойността, която Общината трябва да плати на фирмата, е 18 000 лв.

Въпросът е дали Общината да заплати, или не, каза зам.-кметът по културата Василиса Павлова.

Тази фирма отговаря и за много други дейности, свързани с общински събития, уточни тя.

КАЗУСЪТ „НОВИ ИЗБОРИ“

За мен като кандидат-кмет са гласували 18 000 жители на общината и смея да кажа, че това са чисти гласове, така че аз съм длъжен заради тях и заради Общината, заради работата досега, ще се кандидатирам.

Това заяви Румен  Томов, който коментира думите на предшественика му Ананас Камбитов, написани по адрес на кмета по-рано днес.

Относно евентуалните избори за кмет, Томов каза:

Всичко е в божиите ръце, ние ще обжалваме решението на АС – Благоевград. Вярвам в мъдростта на българския съд и това, че трима съдии мислят по-добре от един. Не усещам инструментариум на централната власт. Ако решението е негативно, отиваме на избори. Ако има избори, Общината ще продължи да работи с екипа до тук, така че каквото сабя покаже.

Томов сподели, че има напрежение между Общината и Областната управа с губернатор Бисер Михайлов, който е от ГЕРБ.

Относно думите на Камбитов, в който той определя казуса с фирмата на Томов като „грешка на селски кмет“, Томов отговори:

Това е ниво.

Високо, допълни заместникът му Попвасилев.

Това е ниво, каза отново Томов.

Много високо, отвърна Попвасилев.

Такива квалификации не заслужават коментар.

Относно фестивала „Франкофоли“, който стана ясно, че ще се провежда в София, Томов каза:

„Този фестивал за мен е бил подготовка на частен бизнес с обществени средства, мисля аз. Когато мислиш на Общината, никога не би си позволил да харчиш такива суми и накрая, когато изгубиш изборите, да си прехвърлиш всичко в София, защото си свикнал да го организираш.“

Моето ниво не е такова, категоричен бе кметът.

„Човек, когато загуби, трябва да има достойнство да губи. Когато си докарал града до просешка тояга, когато за 8 години не си открил нито едно работно място, като си изгонил инвеститорите, трябва да си вземеш шапката, да се наведеш и да си ходиш тихо и кротко, за да не те мислят повече хората“, обяви Томов.

Това ниво е изключително ниско, мислех този човек за интелигентен.

Запитан дали е имал разговор с Камбитов по казуса, Томов каза:

С Камбитов съм имал единствен разговор в живота си и той беше при победата. Той звънна и ме попита как искам да протече процедурата по предаването на ключа.

На церемонията, припомня ИНФОМРЕЖА, екскметът не присъства.

Човек може да се обиди, когато… нивото е по-високо, завърши коментара си Томов.

 

КОМЕНТАРИ

ГЕРБ20:04 - 25.01.2020
Камбитов излезна гнила тиква!!!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK