24-часово наблюдение и контрол въведоха в Сатовча заради пожароопасната обстановка

Снимка: Infomreja.bg

24-часово наблюдение и контрол заради опасните пожари, които вилнеят това лято в почти цялата страна, е обявено в община Сатовча със заповед на кмета Арбен Мименов.

Наскоро доброволното формирование, което е към община Сатовча и което действа при всички бедствия, аварии и пожари, е било оборудвано с 30 защитни тупалки и други помощни материали за по-лесно и бързо овладяване на огнени стихии.

Преди дни кметът Арбен Мименов с цел превенция и недопускане на пожари на територията на община Сатовча свика разширена работна среща за обединяване на усилията и подобряване на взаимодействието между всички звена, имащи отношение към проблемите с опазването на горски и други територии и частни имоти от пожари.

На срещата присъстваха членовете на доброволното формирование при община Сатовча, екополицаи, пожаронаблюдатели, водачи на противопожарни автомобили (водоноски), представители на РС ПБЗН - Гоце Делчев, кметове на населените места, общински служители и други. 

На присъстващите бе напомнено изрично, че има въведена пълна забрана за палене на стърнища, сухи треви по слогове, крайпътните ивици, вилни места, земи в горския фонд и други земеделски територии, както и това, че с тази забрана трябва да бъде запознат и да спазва стриктно всеки земеделски стопанин и животновъд.

На срещата бяха дадени и допълнителни указания за стриктно наблюдение и охрана на селските имоти с оглед навременно откриване на възникнали пожари. Коментираха се още и въпроси относно организацията за по-добро оборудване с подръчни материали и техника на хората от доброволното формирование, които при възникнали пожари и бедствия са винаги на първа линия. 

Ревизирано бе още обучението на доброволците, застраховките им, готовността на автомобилите за включване в екстремни ситуации и начинът на оповестяване при възникване на пожар - чрез телефон 112.

Доброволното формирование при община Сатовча е едно от първите в страната и с най-добре обучени доброволци. То е регистрирано съгласно Закона за защита при бедствия и наброява 16 души, включително с водачите на водоноски. 

Отрядът работи в пълен синхрон с  РС ПБЗН - Гоце Делчев, кметове на населените места, общинска администрация и други институции.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK