24-часови дежурства на Кулата заради коронавируса, четирима са под карантина

Снимка: Infomreja.bg, архив

Засега няма потвърден случай на коронавирус в Благоевградско

24-часови дежурства на ГКПП-Кулата са разпоредени от понеделник тази седмица със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Служители на Регионалната здравна инспекция в Благоевград, Гранична полиция, митничари и медицински лица от общински и държавни болници в региона щателно проверяват всички, които навлизат в страната ни през българо-гръцкия граничен пункт.

На Кулата е най-големият пътникопоток в областта и затова мерките за сигурност срещу коронавируса там са най-засилени.

"Колегите дават денонощни дежурства. С безконтактни термометри се измерва температурата на всеки, който премине границата. Попълват се анкетни карти с точен адрес, име на личен лекар и телефон за контакти, за да може впоследствие, ако се появи някакъв проблем, тези хора да се проследят. Особено внимание се обръща на идващите от Италия", коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на РЗИ-Благоевград, д-р Калоян Калоянов.

Той допълни, че при установяване на завишена температура над 37 градуса, пътниците се изолират и с екип на Спешния център се транспортират до инфекциозното отделение на МБАЛ "Югозападна болница".

"Тези, които пристигат от Италия, въпреки че са без симптоми, е добре да останат 14 дни под карантина при домашни условия. Съответно децата да се спрат от детска гранина или училище, а родителите им временно да не ходят на работа", препоръча д-р Калоянов.

Според него засега ситуацията е под контрол и няма нищо тревожно. Към този момент на територията на Благоевградска област няма потвърден случай на коронавирус. Четирима души, които са дошли от рисков район на Италия преди седмица, са оставени под карантина. Но и те са без симптоми на опасния вирус.

Предстои поставяне на термокамери по всички сухопътни граници, но докато те се монтират и инсталират, дежурствата ще продължат.

Утре областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов, ще проведе среща с представители на всички здравни институции и заведения във връзка с получено писмо от председателя на Оперативния щаб за борба с коронавируса и необходимостта от предприемане на спешни мерки за ограничаване на инфекцията в област Благоевград.

Междувременно днес гръцките власти съобщиха за първи случай на инфекция с коронавирус. Става дума за жена на 38 години, пътувала до Италия. Тя е настанена в болница в Солун.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK