237 милиона лева ще бъдат осигурени за допълнително възнаграждение на лекарите

Снимка: Infomreja.bg

Допълнителни 50 легла за COVID-19 ще бъдат разкрити в УМБАЛ-Бургас

Утре в бургаската областна болница ще бъдат разкрити допълнителни 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в лечебното заведение.

На територията на областта от днес функционира информационна система, осигуряваща свързаност между лечебните заведения и центъра за спешна медицинска помощ, която в реално време показва заетостта на леглата. С въвеждането на системата логистиката ще се подобри и гражданите ще имат по-бърз достъп до медицинска помощ. Проблем са не леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите, стана ясно още от думите на здравния министър.

От 1 януари лекарите, професионалистите по здравни грижи и санитарите в лечебните заведения ежемесечно ще получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 600 лв. за лекар, 360 лв. за професионалист по здравни грижи и 120 лв. за санитар. Това съобщи здравният министър пред медиите в Бургас, след като по-рано днес участва в онлайн съвещание с членове на Министерския съвет и министър-председателя Бойко Борисов. Мярката ще обхване 18 хил. лекари, 20 хил. професионалисти по здравни грижи и 12 хил. санитари, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 237 млн. лв.

До края на годината всички медицински служители, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, ще продължат да получават допълнителните 1000 лв. по линия на изпълнявания от МЗ проект с европейско финансиране. Устойчивост на това финансиране ще има и през 2021 г., беше категоричен министър Ангелов.

По-рано здравният министър посети СБАЛПФЗ-Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“, КОЦ-Бургас и УМБАЛ-Бургас, като на място се запозна със създадената в лечебните заведения организация за диагностика и лечение на граждани с коронавирусна инфекция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK