Родителите на около 500 деца са отказали имунизацията им

Снимка: БГНЕС

По данни от Националния център по обществено здраве и анализи, относителният дял на децата, необхванати, поради отказ на родител, със задължителни имунизации и реимунизации през 2017 г. е между 0,07 и 0,74 %, което е между 46 и 449 лица.

Това се посочва в писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос за извършването на задължителни имунизации и реимунизации в страната, предаде репортер на БГНЕС.

В отговора си Ананиев уточнява, че с нарастване на възрастта броят на отказите намалява. Като основна причина за необхващане на подлежащите лица се посочва дългосрочната миграция на деца, включително и на родители, които не са определили попечител на оставените за отглеждане в България непълнолетни деца, както и установени медицински противопоказания.

С цел повишаване на имунизационния обхват в детска възраст през 2017 г. Mинистерство на здравеопазването разпореди издирване на всички деца без проведени имунизации срещу морбили, с приоритет децата до 5-годишна възраст, както и на необхванатите през 2014-2016 г. с многокомпонентни ваксини деца, подлежащи на реимунизация на 16 м. и 6 г. възраст, посочва Ананиев. В резултат на предприетите действия допълнително са имунизирани 8 317 деца с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, 22 905 деца - с петкомпонентна ваксина и 37 905 деца - с четирикомпонентна ваксина.

В този период не е имало отчетен недостиг на многокомпонентни ваксини в нито една област на страната, както и получена информация за необхващане на деца, поради липсата на дадена ваксина. По отношение на родители, отказали извършването на задължителни имунизации на техните деца, от страна на РЗИ се провеждат срещи с тях, на които се разясняват необходимостта от имунизация и ползите от ваксините за здравето на детето. Изготвят се и се разпространяват информационни материали за задължителните имунизации и реимунизации, болестите, срещу които предпазват и защо трябва да се ваксинираме, подчертава здравният министър.

През 2019 г. в рамките на Националната програма за елиминация на морбили и рубеола, 2018 - 2021 е предвидено да се проведе национално сероепидемиологично проучване с цел установяване на колективен имунитет срещу морбили и рубеола сред рисково население. В изпълнение на нормативно определения ангажимент на МЗ по осигуряване на ваксини към момента в страната няма липса на биопродукти за задължителни имунизации и реимунизации, посочва министърът. Предстои обявяване на обществена поръчка с предмет

„Доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и биопродукти за постекспозиционна профилактика и техническите средства за тяхното прилагане" за срок от 2 години. В рамките на заявените в обществената поръчка количества ваксини е предвиден и национален резерв в размер на 15-30 % за ваксини, прилагани при деца до 6-годишна възраст, с което се цели обезпечаване на нуждите на страната и гарантиране на националната имунизационна политика, заявява Ананиев. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK