На богата реколта едри и вкусни картофи се радват производителите в Неврокопско и Сатовчанско

Снимки: Личен архив

Производителите на картофи от Гоцеделчевския регион и най-вече тези от родопската община Сатовча се радват тази година на изключително добра реколта.

Особено в Родопите, където стопаните отглеждат най-вкусните сортове картофи, реколтата и като качество, икато количество е много добра, коментират земеделците от Сатовчанско, които опровергават тотално прогнозите на Асоциацията на картофопроизводителите, че тазгодишният добив на картофи в България е по-нисък с цели 20 % от миналогодишния.

Повечето от земеделците в Гоцеделчевско садят картофи за лични нужди и количества за продажби, за да допълват домашния си бюджет. Често обаче продукцията им остава нереализирана и или се изхвърля, или с картофи се изхравнат кравите и другите селскостопански животни.

Възможен е срив в реколтата на картофите, но на крупните производители, защото отглеждат плантации от стотици декари, които държавата дотира, коментират производители от Гоцеделчевско, които твърдят, че недостигът на картофи в страната може да бъде задоволен с изкупуването на по-голямата част от произведената продукция на земеделците от региона.

Според председателя на Асоциацията на картофопроизводителите в България, Венцислав Каймаканов, между 400 и 450 хил. тона картофи годишно са необходими за българската трапеза. Тази година обаче по негови думи щели да успеят да подадат само между 150 и 200 хил. тона и картофите, които ще залеят страната ни след Нова година, щели да бъдат внос от чужбина.

Къде се къса нишката и дали след като от Асоциацията на картофопроизводителите не могат да задоволят пазара с родно производство картофи, било възможно Министерството на земеделието и храните да създаде организация и да изкупи от частните производители излишните им количества картофи, за да се избегне вносът както на картофи, така и на други зеленчуци със съмнително качество от чужбина, питат земеделци от Неврокопския край.

В момента цената на картофите от частните производители в Гоцеделчевско е между 50 и 60 стотинки за килограм. Фейсбук също е залят с обяви за продажба на тонове картофи от частни производители на същите цени, а някой си говори за внос, недоумяват местни прооизводители, които не крият, че поради свръхпроизводство, напролет им се налага да изхвърлят нереализираната си продукция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK