22 български пълнометражни филма са в програмата на 22-рия "София филм фест"

Снимка: pixabay.com

В програмата на 22-рия Международен "София филм фест" /СФФ/ са 22 пълнометражни игрални филма, съобщи на пресконференция днес директорът на фестивала Стефан Китанов. Причината е голямото производство, сравнимо с годините преди 1989 г. Общо родните заглавия на СФФ са 46 - игрални и документални, включително копродукции с други страни.

Най-новите български филми се представят на СФФ, в партньорство с Националния филмов център /НФЦ/, от 2001 г., а от 2002 г. има и секция "Ново българско кино", припомни Китанов.

Специално място има българското кино и на платформата "София мийтингс", която се организира от 15 г. в рамките на СФФ - за представяне на проекти и за закрити прожекции пред експерти от цял свят. Представените през годините български проекти са 112, а закрити прожекции са имали 107 наши филма. Повечето заглавия - и родни, и чуждестранни, тръгнали от платформата, печелят награди на национални и световни фестивали, имат и зрителски успех, отбеляза директорът на "София мийтингс" Мира Сталева. "Воевода" на Зорница София има 87 000 зрители, "Възвишение" на Виктор Божинов - 136 000, "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова - 98 000, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги - 74 000, "12 А" на Магдалена Ралчева - 57 000, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков - 46 000, "Нокаут" на Ники Илиев - 41 000. На интерес се радват и наскоро излезлите на екран "Посоки" на Стефан Командарев и "Лили рибката" на Ясен Григоров, отбеляза Китанов.

Споменатите филми, без "Нокаут" и "12 А", са с подкрепата на НФЦ, каза неговият директор Жана Караиванова. НФЦ е в нелека ситуация, което се отразява и на кинематографистите ни, но те се справят въпреки всичко, благодарение на своите качества. Като директор ще се опитам да създам необходимите условия за работа, допълни тя. Караиванова отбеляза, че на двете сесии на НФЦ през миналата година са одобрени общо 62 проекта. Сред 15-те наши заглавия с прожекции в програмата на СФФ са още "Кораб в стая" на Любомир Младенов, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Привличане" на Мартин Макариев. "Ага" на Милко Лазаров ще има премиера на откриването на СФФ на 7 март, след като закрие Берлинале. В Международния конкурс са "Радиограмофон" на Рузие Хасанова и "Три четвърти" на Илиян Метев. На СФФ са световните премиери на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 часа и 19 минути", продукция на БНТ, и на детския филм "Смартфонът беглец" на Максим Генчев.

За първи път в София - на фестивала, ще бъдат показани "Моторът" на Валентин Гошев и "Малко късмет за по-късно" на Александър Смолянов и Чавдар Живков. Българските документални премиери на СФФ са 11, между които световни са "Синко мой" на Павлина Иванова, "Нов живот" на Стефан Иванов, копродукция с Канада, "Ненужен герой" на Стефан Командарев.

Темата на СФФ, преплетена с визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. В специалната фестивална секция са два български документални филма - "Стоичков" на Борислав Колев и "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдорев, съобщиха от екипа.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK