22 април – Международен ден на Земята, отбелязаха в СУ „Никола Вапцаров – Хаджидимово

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Учениците проведоха дистанционен урок, в който представиха творчеството си

На 22 април 2020 година светът отбеляза 50-годишнината на най-масовия екологичен празник – Деня на Земята.

Тази година не можем да излезем навън сред природата, да организираме почистване или да предприемем действия заедно, докато трае извънредното положение. Но това, че няма как да се съберем заедно, не означава, че не можем да отбележим годишнината и да покажем своята любов към събуждащата се природа, която не се интересува от вируси и болести.

Учениците от екипите по двата проекта в училището по програма Еразъм + - „Калейдоскоп“ и „Да опознаем детството с игрите“ под ръководството на координатора на проектите Заприна Глушкова доказаха това.

Те отправиха своето предизвикателство към всички чрез инициативите си, които в дистанционна обстановка не бяха малко. Някои от тях оформиха зелен кът в дома си като посадиха цвете в градината си, а други в саксия на терасата, направиха снимки с действията си за това.

Друга част изработиха сувенири от отпадъчни материали, като резултата включиха в изготвените от тях презентации, а петокласниците рисуваха като поставиха главен герой Майката Земя в тях.

В самия ден за отбелязване – 22 април, учениците под ръководството на Заприна Глушкова проведоха дистанционен урок, в който представиха творчеството си. Особено интересни се оказаха презентациите.

Всяка година Международния ден на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Темата на кампанията тази година е Действия срещу изменението на климата” – най-значимото предизвикателство на нашето съвремие за бъдещето на човечеството.

Природата има способността да промени изцяло живота ни за секунди. Наводнения, урагани, периоди на големи горещини, горски пожари, безводие и суши настъпват по целия свят и стотици хора, животни и растителни видове загиват. Тази своя способност тя показа и в настоящия момент, когато сме в извънредно положение заради COVID – 19.

50-годишнината от Деня на Земята се чества по цял свят. Но този път отбелязването на юбилея бе различно. Чрез презентациите си в дистанционна среда учениците ни припомниха историята на създаване на събитието 22 април – Международен ден на Земята, а именно че през април 1970 г. милиони хора се мобилизират, за да поискат защита за планетата, която наричаме свой дом.

Този исторически ден поставя началото на съвременното движение за опазване на околната среда, известно като Ден на Земята. Половин век по-късно то се е превърнало в най-мащабното гражданско събитие, в което участват над милиард души всяка година.

Координаторът на проектите Заприна Глушкова сподели: Тази година празнуваме в условия на засилени мерки поради епидемията от новия коронавирус. Това е поредното доказателство, че Земята е уморена от нас – ЧОВЕЦИТЕ, и затова сама си взема своята заслужена почивка, надявайки се да се вразумим, но дали ... Обикновено хората из целия свят на този ден излизат, за да помогнат да почистим нашата планета, да засадят дървета и да възстановят красотата на Земята. Но сега по-голямата част от населението остава по домовете си и причината е ясна – COVID - 19… Земята е само една, а ние сме много и затова сме длъжни да се грижим за природата й и за опазването на околната среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK