21 творби показаха 10 автори след 10-дневен пленер в Благоевград

снимки: infomreja.bg

21 картини представиха в съвместна изложба 10 художници от Благоевград, Сандански, Кюстендил и Перник, сътворени във възрожденския квартал "Вароша" по време на Първия пленер "100 години свобода".

Творбите са подредени в двора на къща-музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето” в старинния благоевградски квартал.

Експозицията, открита официално тази сутрин, е тематично свързана и посветена на 100-годишнината от Освобождението на Горна Джумая. Да се насладят на произведенията дойдоха десетки любители на изкуството, общински съветници, представители на културни институти, граждани. 

На церемонията при откриването художникът Огнян Механджиев благодари на Община Благоевград за организирането на първия пленер в града от 35 години насам и си пожела да бъде възстановена Зонална изложба" Струма", която да събира автори от цяла Югозападна България. Предложението колегите му подкрепиха с: "Дай, Боже!".

Участници в първото издание на пленера са утвърдени имена с множество самостоятелни изложби. Техни картини са притежание на частни колекционери от различни страни в света.

Кирил Божкилов и Румен Божинов от Сандански, Петър Борджошки и Сашо Евтимов от Перник, Мария Евтимова и Виктория Георгиева от Кюстендил, Огнян Механджиев, Аргир Манасиев, Цветанка Грънчарова и Галина Левашка от града домакин – Благоевград, твориха в продължение на 10 дни, вдъхновени от възрожденската атмосфера на кв. "Вароша". 

Организаторите са категорични, че Благоевград има нужда от този пленер и уверяват, че "100 години свобода" ще стане традиционен.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK