21 сдружения и 111 граждани в подписка за парк „Бачиново“

снимка: infomreja.bg
Подписка за опазване и развитие на зелената система в община Благоевград, подкрепена от 21 сдружения и 111 граждани, внесоха в Областната управа и кметска администрация представители на основните организатори - "Велоклуб" - Благоевград и ПП "Зелените".

"Всички сме свидетели през последните години как «зелените» дробове на Благоевград – градските и кварталните зелени площи и градинки - застрашително намаляват и градът започва да се задъхва, а единственият оцелял градски парк «Бачиново» се пука по шевовете и вече не може да отговори адекватно на разнообразните нужди от спорт и отдих на пешеходци, велосипедисти и активно спортуващи жители и гости на общината", се казва в документа, адресиран до четирима министри - Нона Караджова, Лиляна Павлова, Свилен Нейков и Аню Ангелов, както и до народни представители и общински съветници.

"Особенно през почивните дни и празниците се наблюдава неспазване на забраната за паркиране, извън установените за целта терени, и масово навлизане на лични автомобили около езерото в парк «Бачиново» и унищожаване на зелените площи, както и липсата на адекватна реакция от страна на общинското ръководство и общинска полиция", твърдят подкрепилите подписката.

"В същото време от многобройни публикации в националните и регионалните медии до нас достига информация, че големи терени общинска или държавна собственост на територията на парк «Бачиново» и тенис кортовете са извадени от територията на парка и са отредени за строителство на жилищни комплекси, СПА центрове, развлекателни заведения, което е в пълен разрез със заявените намерения от всички политически партии, представени в ОбС Благоевград, да превърнат Благоевград в един по-зелен, достъпен и привлекателен град за живеене.

В тази връзка у нас будят недуомение и нееднократно заявените през тази година инвестиционни намерения от общинското ръководство на община Благоевград за развитието на част от територията на казармите в центъра на града в международен Експоцентър, предвид на осъществените неколкократно в миналото на територията на общината граждански подписки, чиито резултати недвусмислено показват, че широката общественост предпочита на мястото на бившите казарми да се изгради нов и модерен градски парк с открити площадки за спорт и отдих. Т.е. свидетели сме на една мащабна инициатива, която ще маркира бъдещето на града за десетилетия напред, която не е достатъчно оповестена и консултирана с местната общественост и не са разгледани алтернативни варианти за нейното реализиране.

Настоящите искания са подкрепени и от гражданска подписка проведена в периода 15.07 – 15.08.2012 г., подписана от 111 жители и гости на община Благоевград.

Ето защо предвид горното ние, долуподписаните, настояваме:       

 

1. ПЪЛНА ЗАБРАНА НА СТРОИТЕЛСТВО И ПОСТАВЯНЕТО НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК «БАЧИНОВО» И ДРУГИТЕ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ В БЛАГОЕВГРАД И ОБЩИНАТА, ЧРЕЗ ПРОМЯНА НА ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН. ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ СКАНДАЛНИТЕ «ПРИМЕРИ» НА ЗАСТРОЯВАНЕ НА ГРАДСКИ ПАРКОВЕ ВЪВ ВАРНА, СТАРА ЗАГАОРА И ДР. БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ, КОИТО В МОМЕНТА ПОРАЖДАТ СИЛНО ОБЩЕСТВЕНО НЕДОВОЛСТВО И ПРОТЕСТИ.

 

2. ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ЗАМЯНАТА НА ЗЕМИ И ГОРИ ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК «БАЧИНОВО» И ОТДАВАНЕТО ИМ ЗА ЦЕЛИ, ПРОТИВОРЕЧАЩИ НА СТАТУТА НА ПАРКА КАТО ЗОНА ЗА АКТИВЕН ОТДИХ И СПОРТ НА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНАТА.

 

3. ТЪРСЕНЕ НА ВАРИАНТИ ЗА ПОДХОДЯЩО ОБЕЗВЪЗМЕЗДЯВАНЕ НА СОБСТВЕНИЦИ НА ПАРЦЕЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРК «БАЧИНОВО» С ВЕЧЕ ПРОМЕНЕН СТАТУТ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ТРАЙНО ЗАСТРОЯВАНЕ, С РАВНОСТОЙНИ ПАРЦЕЛИ ПУБЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ, ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА ПАРКА.

 

4. ПОЕТАПНО РАЗШИРЯВАНЕ НА ЗЕЛЕНАТА СИСТЕМА И ИЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМА ОТ ВЕЛОАЛЕИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА ЧРЕЗ ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРИ ОТРЕЖДАНЕ НА ТЕРЕНИ И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОЕКТИ.

 

5. КМЕТЪТ НА ГРАД БЛАГОЕВГРАД ДА ПРЕДОСТАВИ ПЪЛНАТА НАЛИЧНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДВИДЕНИТЕ ТЕРЕНИ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ В ПАРК «БАЧИНОВО» ПО ВРЕМЕ НА НАРОЧНО ОРГАНИЗИРАНА ЗА ЦЕЛТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ. Хората имат право да знаят какво се предвижда за строеж там. Проектите са частни, но засяга пряко обществения интерес, защото са предвидени в най-атрактивната част на града ни – ЕДИНСТВЕНИЯ градски парк.

 

6. ОТРЕЖДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗОНИ ЗА ПАРКИНГ В БЛИЗОСТ ДО ПАРК «БАЧИНОВО» И ПРЕДПРИЕМАНЕ НА НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ОТ ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД СРЕЩУ НЕЗАКОННОТО ПАРКИРАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ОКОЛО ЕЗЕРОТО В ПАРКА.

 

7. ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ШИРОК ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ И ОБЩЕСТВЕНО ДОПИТВАНЕ ОТНОСНО ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ В ГРАД БЛАГОЕВГРАД  и АЛТЕРНАТИВИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КАЗАРМИТЕ В  ГРАДСКИ ПАРК С ИНТЕГРИРАНИ В НЕГО МЕСТА ЗА СПОРТ  /ПЛОЩАДКИ И ВЕЛОАЛЕИ/, ОТДИХ И КУЛТУРА".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK