Нинова: Актуализацията е признание за провал и празен чек за оцеляване на Борисов

Снимка: БСП

Балонът за излишъци се спука

Предлаганата актуализация на бюджета за 2020 г. за нас е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите. Защо провал? Актуализацията на бюджета трябва да реши възникналите проблеми в различни сектори в резултат на кризата. Преди да започнем обсъждането за промените, трябва да имаме пълна картина на изходната точка, от която тръгваме.

Какво е настоящото финансово състояние на България. На 29 февруари 2020 г. разбрахме от финансовия министър, цитирам: "Към февруари месец 2020 г. реализираме излишък от 1,5 млрд. лв." Три седмици по-късно, на 18 март, разбрахме от премиера Борисов, отново цитирам, за да няма после обвинения в неистини: "От излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд. лв."

За три седмици по думите на финансов министър и премиер 5 млрд. лв. просто изчезнаха. Питаме къде са? Защо ги няма? Получихме отговор от самия премиер, отново цитат: "На дефицит сме, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система".

Ако следваме логиката, датите и числата, премиерът твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 млрд. лв. Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 млн. Изводите оставям на вас. Но за нас изводът е следният. Балонът за излишъци, за цъфтеж, за просперитет се спука.

Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух. Сега правителството  на Борисов иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата. Безспорно ще се наложи да се взимат заеми, но не в такъв размер и не за такива харчове. В мотивите на предложението са очертани следните проблеми. Ще започна с най-важния и за нас – работниците и запазването на работните места, самоосигуряващите се и пенсионерите.

Ще се опитаме да разсъжадаваме от тяхна гледна точка. С какво тези 10 милиарда помагат на тях? Колко от тези пари ще стигнат до тези хора и ще ги облекчат в кризата?

На работниците правителството  предлага така известната мярка 60/40. Много се коментира. Едва 8 % от фирмите заявяват вчера, че ще се възползват от тази мярка, защото тя ги натоварва твърде много и предпочитат да освободят работещите. Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват НОИ и рано или късно НОИ ще изпита огромни затруднения.

Какво се получава от тази мярка: работниците си губят работното място, работодателите губят своите работници. Държавата губи, защото НОИ ще бъде претоварен и рано или късно ще гръмне. Тоест всички губят от тази мярка. За самоосигуряващите се, с какво ще помогне държавата на вас? Ами с нищо. Дейци на културата, науката, образованието, архитекти, инженери и журналисти - вас дори и мярката 60 на 40 не ви лови.

Нещо повече, в Закона за извънредното положение дори отлагателните срокове за декларациите ви не важат. Уважаеми пенсионери, вие какво ще почувствате от този дълг до 10 млрд.? Също нищо. 50 млн. за великденски надбавки, които ги имаше преди това и увеличение по швейцарското правило, което беше заложено и в бюджета и досега. Нито дума за увеличение на пенсии, преизчисляване – тоест  групите българи, които дотук изредих - приблизително 3, 5 млн., няма да получат нищо реално от тази актуализация.

Втората причина е очакваният спад в икономиката. Тя е описана така: "Несигурността ще доведе до спад на общите инвестиции, износът на стоки и услуги ще намалее с 16 %, особен риск има за микро и малките предприятия". Перфектни констатации. Да видим как дългът от 10 млрд. ще помогне на икономиката в тези направления.

На бизнеса – с 500 милиона в Банката за развитие на кредити за фирми. Какво казват те? Ние и сега можем да вземем кредит. И без това сме взели достатъчно. Не искаме пари от държавата, искаме подкрепа, искаме честност”. Тази дума честност  изразява съмненията на мнозина, не само на бизнеса, че от тези фирми в Банката за развитие отново ще се възползват 5-6 големи,  които и досега ползваха ресурса на ББР,  ще го ползват и отново, а з малкия и среден бизнес нищо.

Тук решението, което и  те очакват, и което ние ще предложим от тяхно име е – замразяване на плащане на наеми, освобождаване от такса смет за неработещи предприятия, отлагане на данък сгради – нещо, което не иска реални пари, но може да помогне на бизнеса. По темата за износа, който ще падне –логичната мярка е да се засили капацитетът на Агенцията по експортно застраховане. За съжаление няма и дума за това.Предвиждате, че инвестициите ще спаднат. Алтернативата е да се засилят публичните инвестиции, за да компенсират спада в инвестиционния процес. Уви, и това го няма в Закона за актуализация на бюджета.

Третият икономически елемент след растежа и инвестициите е потреблението. Правителството посочва в причините за заем :”Очаква се спад в потреблението от страна на домакинствата." Какъв е отговорът в политиката на правителството и в конкретната актуализация? Един единствен –„ вземете безлихвен кредит до 1500 лв”.

Вие, уважаеми управляващи, давате ли си сметка колко семейства и до сега живеят и с един, с  по два кредита, които не могат да обслужват, кой ще вземе и трети кредит, ако е без работа, ако има абсолютна несигурност за бъдещето си, ако е останал вкъщи, за да гледа децата си, понеже и те не ходят на училище. Нямат никаква яснота какво ще се случи с тях и семействата им и не желаят да вземат и поредния кредит, който ще трябва да връщат. Тоест и на домакинствата не помагате с реални мерки.

Тук какво е алтернативното решение – безвъзмездна помощ както в Италия, както в Гърция, както в САЩ, които осигуряват или една минимална заплата, или определена сума на семейство, или ваучери, с които да се ползват семействата. И това го няма във вашето предложение.

Има три неща в тази актуализация – първо - напразните обещания. Казахте, че ще заделите 500 млн. за лекари, полицаи и военни на първа линия. Няма увеличение на парите нито в Министерство на отбраната, нито в Министерство на здравеопазването, нито в МВР. Няма ги в актулизацията на бюджета. Откъде ще дойдат тези пари? Второто нещо са лъжливите обещания.

На 15 март сте заявили  - замразяваме проектите в отбраната. Проекти за два многофункционални патрулни кораби за 984 млн. и 180 бронирани машини за 1 млрд. 80 млн.”  Във вашата актулизация за бюджета стоят. Ще изхарчите близо 2 млрд. за военна техника, при положение че след месец – два мнозина българи няма да има какво да ядат. Защо тук го няма това ваше обещание? Сигурно ще имам основание да го нарека лъжливо. Решението тук е да замразите тези разходи, те да се оптимизират и да се насочат във сфери, които не само ще помогнат на българските граждани, но ще дадат  и добавена стойност на икономиката.

И трето – скритите намерения за харчене на пари на тъмно. Говоря за европейските средства. Не знам защо министърът на финансите излезе, но имам въпрос към министъра на финансите: - Защо в актуализацията на бюджета няма посочено и едно евро европейска помощ. Не казвайте, че е защото ще прехвърляме от европейските програми в България.

Защото Европейската комисия реши за България поне засега, извън тези средства, които имаме тук, приблизително 1 млрд. евро за България. Може би това не е окончателното решение, може би ще има още. Защо ги няма в бюджета? Като приход, в приходната част и как ще ги харчите като дойдат. Непрозрачно, разбира се, защото ги няма и в разходната част. Във вашия бюджет няма и едно евро увеличение по тази линия за европейска солидарност

Завършвам като казвам, че обикновено рядко цитирам премиера, защото няма кой знае какво да се цитира,  но ще завърша с негови думи от 28 март, само преди 6 дни, той казва: "Можем да вземем заемни пари, но те ще трябва да се връщат с лихвите от децата ни, от следващите поколения". Уважаеми български граждани, тази актуализация на бюджета не решава проблемите, възникнали от кризата. Тя ги задълбочава.

Ще се вземе този заем от 10 млрд., но той няма да стигне до онези, които имат най-голяма нужда, а ще се връща, както казва самият премиер, от децата и поколенията след тях. Ние от "БСП за България" няма как да бъдем част от това. Няма да подкрепим актуализацията на бюджета, между първо и второ четене ще предложим онези политики и такива текстове, които реално да помогнат на икономиката да излезе от кризата и да се стабилизира и  реално да помогнат на всеки един от вас да се стабилизирате и да излезем от тази криза заедно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK