Тираджия е предаден на съд за катастрофа със загинал мотоциклетист

Снимка: Infomreja.bg

Инцидентът е станал през 2018 г.

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.А. за предизвикано пътно-транспортно произшествие, завършило със смърт на друг участник в движението.

Обвиняемият А. е правоспособен водач на МПС с категория „С+Е“. Мъжът е управител транспортна фирма, в която и самият той управлява товарен автомобил с полуремарке.

На 10.07.2018 г. П.А. тръгнал от с. Варвара, община Септември, за гр. Солун, Гърция, като управлявал въпросното МПС, натоварено с 22 тона ПВЦ гранули. Около 15:30 ч., след като минал през гр. Якоруда, обвиняемият се движел със скорост на товарната композиция от порядъка на 44 км/ч. Пред него на пътя имало мотоциклет, управляван от С.Б. със скорост 39 км/ч. На задната седалка с него се возела съпругата му – А.Б. Двамата били с предпазни каски на главите, а жената държала мотика в едната си ръка.

При застигане на движещия се пред него с по-ниска скорост мотоциклет, обвиняемият А., въпреки наличието на надлъжна пътна маркировка „М1“ (единична бяла непрекъсната разделителна линия), решил да го изпревари. В процеса на извършване на тази маневра, той възприел насрещно движещ се лек автомобил „Опел“. Тъй като се намирал в лентата за насрещно движение, П.А. отклонил влекача и полуремаркето надясно, като по този начин не осигурил достатъчно странично разстояние между своето МПС и мотоциклета. Това предизвикало удар между тях. Возещите се на мотоциклета съпрузи паднали на пътното платно.

След пристигане на екип на ЦСМП пострадалият С.Б. бил транспортиран до болница, но въпреки проведеното лечение на 27.08.2018 г. починал. Смъртта му, според експертизата, се дължи на хронична и остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, вследствие на установените травматични увреждания - съчетаната черепно-мозъчна и гръдна травма със счупване на дълга кост и последвалите усложнения от тях.

В резултат на пътно-транспортното произшествие, на возещата се на мотоциклета А.Б. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в тежка черепно-мозъчна травма, счупване на челюст, трайно затрудняване на движенията на снагата и трайно затрудняване движенията на левия горен крайник.

Предстои наказателното производство срещу шофьора на товарния автомобил да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK